Fastfoodketen McDonald’s worstelt met in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Het conflict verdeelt franchisenemers van McDonald’s in het Midden-Oosten. Op social media stellen ze de Israëlische troepen dan wel de Palestijnen in Gaza te steunen.

Vorige week donderdag kondigde McDonald’s Israël aan duizenden gratis maaltijden weg te geven aan de Israëlische strijdkrachten. Twee dagen later zei McDonald’s Oman dat het 100.000 dollar had gedoneerd voor hulpverlening aan de mensen in Gaza.

“We staan achter Gaza in deze moeilijke tijden,” zei McDonald’s Oman in een verklaring op X, voorheen bekend als Twitter. “Laten we allemaal onze inspanningen bundelen en de gemeenschap in Gaza steunen met alles wat we kunnen. We vragen de Almachtige God om ons geliefde land en alle Arabische en moslimlanden te beschermen tegen al het kwaad en haat.”

Dit terwijl McDonald's Oman op zijn website verklaart "geen politieke of religieuze banden" te hebben.

Ook McDonald's Pakistan liet van zich horen. "We zijn niet verbonden met de activiteiten van McDonald's in Israël, dat een lokaal Israëlisch bedrijf is", schreef het zaterdag op X.

In de verklaring van McDonald's Oman verduidelijkt de franchisenemer dat de franchisegever "zich nooit met politiek bemoeit en zich altijd houdt aan absolute neutraliteit".

De Omaanse franchisenemer stelt op X ook dat de donatie van zijn Israëlische collega "een privédaad was zonder goedkeuring of aansturing van het internationale bedrijf of enige andere licentiehouder, in het bijzonder onze Arabische wereld".

LEES OOK: Waarom McDonald’s chicken nuggets in 4 specifieke vormen maakt