• McDonald’s gaat onder de naam McPlant zelf vleesvervangers ontwikkelen.
  • De McPlant zal volgens McDonald’s “de iconische smaak” hebben van de bekende burgers.
  • McDonald’s wil plantaardige alternatieven introduceren voor onder meer de rundvleesburger en kipproducten.

McDonald’s gaat zelf vleesvervangers ontwikkelen. De Amerikaanse fastfoodketen wil onder meer imitaties maken van kip en rundvlees voor de ontbijtbroodjes. De nieuwe productlijn krijgt de naam McPlant.

De eerste burgers met nepvlees van McDonald’s kunnen in 2021 in een aantal nog niet genoemde landen worden gegeten. McDonald’s gaat de vleesvervangers zelf produceren.

Volgens McDonald’s zijn er dan wel andere plantaardige burgers op de markt, maar zal alleen de McPlant “voor de iconische smaak van McDonald’s-burgers” kunnen zorgen.

“In de toekomst zal er een hele McPlant-lijn verkrijgbaar zijn”, zei internationaal president Ian Borden tijdens een investeerdersbijeenkomst. “Die zal bestaan uit burgers, kipvervangers en ontbijtsandwiches.”

Het is nog niet duidelijk wanneer en waar de McPlant-burgers volgend jaar precies op het menu komen te staan. “Als onze klanten er klaar voor zijn, zullen wij er ook klaar voor zijn”, zegt Borden daarover.

Sterke koersbewegingen Beyond Meat

Het nieuws zorgde in eerste instantie voor een enorme koersval van het aandeel van Beyond Meat. Voor bedrijven die plantaardig vlees maken is McDonald’s de gedroomde opdrachtgever en die lijkt nu weg te vallen.

De handel in het aandeel Beyond Meat werd zelfs kort stilgelegd vanwege de grote schommelingen. De koers daalde tot 10 procent op de beurs in New York.

Maar later liet Beyond Meat in onder meer een e-mail aan Business Insider weten dat het juist samenwerkingspartner is van McDonald’s bij het ontwikkelen van de McPlant. Daarop steeg de koers weer kortstondig tot 9 procent boven de slotkoers van voor het weekend. Maar vanwege de onduidelijkheid van het samenwerkingsverband sloot Beyond Meat uiteindelijk toch zo’n 4 procent lager.

Het grillige koersverloop van Beyond Meat op maandag. Foto: Markets Insider
Het grillige koersverloop van Beyond Meat op maandag. Foto: Markets Insider

Beyond Meat-producten zijn verkrijgbaar bij Nederlandse supermarkten en verschillende Nederlandse restaurants zoals Thrill Grill, Canibale Royale en de Vegan Junk Food Bar. Concurrent Impossible Foods heeft een deal met Burger King voor een vegan Whopper.

Eerder werkte McDonald's al samen met Beyond Meat aan een plantaardige burger die werd getest in Canada. Die proef werd in april afgebroken, zonder dat er toen plannen waren om er verder mee te gaan.

Lees meer over vleesvervangers: