Nederlandse huiseigenaren hebben nog altijd te hoge hypotheekschulden in verhouding tot de waarde van woningen. Nieuwe hypotheken zouden op termijn nog maar 80 procent van de woningwaarde mogen uitmaken.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over de Nederlandse economie.

Het IMF signaleert dat nog altijd 20 procent van de de Nederlandse hypotheken een waarde heeft die hoger is dan de woningwaarde. Veel huiseigenaren blijven daardoor kwetsbaar voor economische schokken.

Hypotheekleningen moeten vanaf 2028 worden beperkt tot 90 procent van de waarde van het betreffende huis, stelt het IMF. Het maximale leenbedrag wordt momenteel afgebouwd naar 100 procent in 2018.

Bovendien moet worden overwogen het zogenoemde Loan-to-Value verhouding na 2028 verder af te bouwen naar 80 procent, stellen economen van het IMF.

Om de schuldenlast te verlagen pleit het IMF ook voor een verdubbeling van het tempo waarin de hypotheekrenteaftrek nu wordt afgebouwd, een verlaging met 1 procentpunt per jaar.

Hoge hypotheekschulden

Het IMF ziet hiermee op dezelfde lijn als financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Die stelde op 22 november nog dat "een versnelde versobering van de hypotheekrenteaftrek, een verdere verlaging van het maximaal te lenen bedrag in relatie tot de waarde van de woning na 2018 en meer betaalbare woningen in het vrije segment van de huurmarkt onverminderd noodzakelijk" blijven.

Dat Nederlandse huiseigenaren de crisis op de huizenmarkt die in 2008 startte, hebben overleefd met relatief weinig wanbetalingen is volgens DNB geen reden om de hoge schuldenlast te laten voortbestaan.

De schulden van huishoudens zijn bijna nergens ter wereld zo hoog als in Nederland, stelde IMF-econoom Tom Dorsey in een toelichting op het rapport van donderdag. Dat zorgt voor voorzichtigheid onder consumenten, die bij een lagere schuld wellicht eerder bereid zouden zijn om hun bestedingen op te voeren.

Politiek liggen deze voorstellen van het IMF en DNB zeer gevoelig. Het kabinet Rutte 2 wil, zeker in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2017, niets weten van extra maatregelen op de huizenmarkt.