De Formule 1 stevent af op de spannendste finale in jaren.

Red Bull-coureur Max Verstappen en zijn Mercedes-rivaal Lewis Hamilton worden gescheiden door slechts 14 punten in het wereldkampioenschap. De twee hebben nog drie races te gaan en kunnen daarin een maximum van 78 punten winnen. Wie er naar huis gaat met de titel ligt nog steeds open.

In de aanloop naar de Grand Prix van Qatar komend weekend zetten wij een aantal van de mogelijke uitkomsten op een rij en hoe die van invloed zouden zijn op het wereldkampioenschap.

Foto: Mark Thompson/Getty Images
Foto: Mark Thompson/Getty Images

Verstappen kan crashen en nog het kampioenschap winnen

Ondanks Hamiltons heroïsche rit in Brazilië, leidt Verstappen nog steeds met 14 punten. Het is aan hem om zijn voorsprong te verdedigen als het F1-circus neerstrijkt in het Midden-Oosten.

Verstappen won 9 van de 19 races tot nu toe dit seizoen. Daaronder vallen ook de twee van de laatste drie die hij nodig had om de leiding in het kampioenschap terug te winnen.

Hoewel 14 punten geen grote voorsprong is (de racewinnaar krijgt 25 punten) zijn er nog maar drie races te gaan. Dat betekent dat Hamilton Verstappen met een gemiddelde van 4,7 punten per race moet verslaan om de titel te winnen.

Als Verstappen in de laatste drie races eerder over de streep komt dan Hamilton, is de titel voor hem. De Nederlander kan het zich zelfs veroorloven om twee keer achter Hamilton te finishen.

Zelfs een uitvalbeurt zou niet terminaal zijn voor zijn kansen. Mocht Verstappen crashen, dan zou hij twee van de drie races moeten winnen om zeker te zijn van de overwinning.

Foto: Buda Mendes/Getty Images
Foto: Buda Mendes/Getty Images

Hamilton moet alle 3 de races winnen om een kans te maken 

Het maximale aantal punten dat een coureur per weekend kan verdienen in de komende drie races is 26 – 25 voor een race-overwinning en één extra punt voor het pakken van de snelste ronde.

Ervan uitgaande dat Verstappen en Hamilton de komende drie races de bovenste twee plaatsen bezetten, iets wat dit seizoen al 11 keer is voorgekomen, dan zou Hamilton vrijwel zeker elke resterende race moeten winnen.

Als de Brit daarin slaagt en Verstappen elke race als tweede eindigt, dan zou Hamilton zijn achtste wereldtitel winnen met slechts 10 punten verschil.

Dat zou de krapste titelrace zijn sinds 2008, toen Hamilton Felipe Massa met slechts één punt versloeg. Destijds kregen coureurs nog maar 10 punten voor een overwinning.

Foto: Antonin Vincent - Pool/Getty Images
Foto: Antonin Vincent - Pool/Getty Images

Max en Lewis kunnen het seizoen gelijk eindigen

Het is niet uitgesloten dat de twee rivalen het seizoen met evenveel punten eindigen. Voor dit scenario moet Hamilton de komende twee races winnen en de snelste raceronde rijden. Verstappen moet dan als tweede eindigen. In dat geval zouden ze de laatste race ingaan met twee punten verschil in het voordeel van Hamilton.

Dit betekent dat als Verstappen ergens tussen de vierde en achtste plaats eindigt met Hamilton direct achter zich, de twee coureurs op gelijke hoogte zouden eindigen.

Mocht dit gebeuren, dan zou het de eerste keer zijn in de 71-jarige geschiedenis van de F1 dat de twee coureurs die strijden om de wereldtitel gelijk eindigen.

De titel zou echter nog steeds naar Verstappen gaan. De FIA-regels bepalen dat de coureur met de meeste seizoenszeges het kampioenschap krijgt toegewezen.

Er kan nog geen winnaar gekroond worden tijdens de Grand Prix van Qatar. Maar als er iemand anders dan Hamilton op het podium staat, zou het een klein wonder zijn als Verstappen zijn eerste titel niet in de wacht sleept.

LEES OOK: Max Verstappen versus Lewis Hamilton: buiten het circuit wint Max het niet