De Formule 1-renstal van Red Bull, met kopman Max Verstappen, is tot tenminste 2021 verzekerd van de motoren van Honda. De Japanse fabrikant heeft het contract met een jaar verlengd, meldt het Oostenrijkse team.

Ook Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull, kan blijven rekenen op Honda als motorleverancier.

“Goede resultaten zijn positief, maar de kosten spelen een belangrijke rol”, zei Honda’s directeur Masashi Yamamoto op Autosport.com. “We hebben veel geld uitgegeven om het gat naar de topteams Mercedes en Ferrari te dichten. Nu moeten we de huidige kwaliteit zien vast te houden en toch kosten verminderen.”

“Dit is een grote opluchting voor ons, wij zijn namelijk zeer tevreden met Honda”, zegt Red Bull-topadviseur Helmut Marko in gesprek met Servus TV.

Lees ook op Business Insider

Red Bull verbrak eind vorig jaar de samenwerking met Renault en ging een verbond voor twee jaar aan met Honda. De Oostenrijkse renstal twijfelde lang over de keuze voor de motor. De krachtbronnen van Renault bleken niet zo betrouwbaar en konden zich qua snelheid ook niet meten met de motoren van Mercedes en Ferrari.

Maar ook de Honda-motoren kenden de afgelopen jaren veel problemen. Het Japanse bedrijf keerde in 2015 terug in de Formule 1, nadat het in 2008 de sport verliet vanwege de economische crisis. De samenwerking met McLaren was echter geen gelukkige.

Voor het seizoen 2019 koos Red Bull uiteindelijk toch voor Honda, nadat de Japanners een jaar lang het zusterteam van Toro Rosso van motoren hadden voorzien. En dat is een vruchtbare samenwerking gebleken. De krachtbron heeft zich een stuk betrouwbaarder getoond dan die van Renault.

Bovendien is Red Bull lopende het seizoen steeds beter gaan presteren. Verstappen won dit jaar al drie grands prix, waaronder de afgelopen race in Brazilië. Daar finishte Toro Rosso-coureur Pierre Gasly bovendien knap als tweede.

Verstappen kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste seizoen met motoren van Honda. “De samenwerking verloopt veelbelovend en we hebben goede resultaten behaald. Ik vind de betrouwbaarheid ook belangrijk en die is het hele jaar hoog geweest. Er is bovendien veel progressie geboekt met de motor”, zei de 22-jarige Limburger in aanloop naar de afsluitende Grote Prijs van Abu Dhabi.

“Natuurlijk willen we altijd meer en zullen we nooit tevreden zijn. Maar het gaat goed en we hebben een goede basis gelegd voor volgend seizoen. We hebben het hele jaar veel geleerd en ik vertrouw erop dat we volgend jaar een positieve start kunnen hebben.”

In 2021 worden de regels in de Formule 1 fors gewijzigd. Er komt onder meer een budgetplafond. De teams mogen maximaal een kleine 160 miljoen euro uitgeven. Het betekent dat ook Honda minder geld kan uitgeven voor de ontwikkeling van de motor.

Lees meer: