In de Formule 1 komt vanaf volgend jaar een budgetplafond. Jean Todt, voorzitter van de internationale autosportfederatie FIA, maakte donderdag op een persconferentie in Austin bekend dat de grens vanaf 2021 komt te liggen op 175 miljoen dollar, omgerekend bijna 157 miljoen euro. Dat bedrag moet de jaren daarna verder worden afgebouwd, is het plan.

In Austin werden ook de nieuwe auto’s voor de Formule 1 gepresenteerd. Met de nieuwe wagens zou het makkelijker worden om andere coureurs aan te vallen en in te halen. De Formule 1 zou daarmee spectaculairder en minder voorspelbaar moeten worden. Todt zei ook dat de regels in de Formule 1 minder ingewikkeld worden en daardoor voor volgers eenvoudiger te begrijpen.

Mercedes, Ferrari en Red Bull werken nu nog met aanzienlijk hogere budgetten. De bedoeling is dat de verschillen tussen de teams kleiner worden. De kleinere teams in de Formule 1 hadden liever gezien dat het plafond nog een stuk lager zou komen te liggen. “Het is nog steeds een hoog bedrag, maar we zien het als een eerste stap”, aldus Todt.

Het aantal races komt te liggen op maximaal 25 per jaar, werd ook besloten. Nu zijn dat er nog 21 en volgend jaar 22. De raceweekenden worden ingekort van vier naar drie dagen. De zogenoemde ‘mediadag’ op donderdag komt te vervallen.

De autosport moet ook duurzamer worden. “In de toekomst zullen we ons meer richten op milieubewustzijn. In dit proces willen we wereldwijd een leidende rol spelen”, zei Chase Carey, de Amerikaanse directeur van Formula One Management (FOM).

LEES OOK: De pijlsnelle opmars van Max Verstappen – hoe de zoon van twee oud-coureurs een ster in de Formule 1 werd

Lees ook op Business Insider