Mediaminister Arie Slob wil opheldering van de omroepen BNNVARA en NTR over de tv-interviewshow College Tour.

Door een speciale constructie kan presentator Matthijs van Nieuwkerk meer verdienen dan het toegestane maximum voor de publieke omroep (maximaal 181.000 euro).

De kosten van het programma stegen door deze constructie met 42,7 procent tot 89 duizend euro per aflevering, meldt De Telegraaf. Minister Slob benadrukt dat de financiële waakhond Algemene Rekenkamer een ander beeld schetst dan de omroepen zelf.

Van Nieuwkerk wilde alleen presentator zijn als productiebedrijf MediaLane het programma mocht maken, het bedrijf dat is opgericht door voormalig DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia. MediaLane betaalt hem niet als presentator maar als formatontwikkelaar, waardoor hij meer kan verdienen dan een minister.

In maart van dit jaar zei Slob de discussie over te hoge salarissen bij de publieke omroep helemaal zat te zijn, toen hij hierover vragen moest beantwoorden in een Tweede Kamer-debat. Ook toen ging het over de constructie voor College Tour, waarover de presentator via MediaLane 4 ton bovenop zijn salaris zou kunnen verdienen.

Van Nieuwkerk verdiende vorig jaar 363.000 euro. Mediadirecteur Gert-Jan Hox vindt hem dat dubbel en dwars waard. Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform”, zei in een interview met het AD.

Vanwege een uitzondering op de salarisregel voor oude contracten, mag Van Nieuwkerk tot 1 september 2020 meer dan een minister verdienen. Daarna zou zijn salaris als NPO-presentator volgens De Telegraaf terugvallen naar 201.000 euro per jaar.

Lees ook op Business Insider

Hok pleit voor uitzonderingen op de salarisregel binnen de publieke omroep. Anders zou de NPO Van Nieuwkerk weleens aan een commerciële omroep kunnen kwijtraken. Aan presentatoren als Van Nieuwkerk en Eva Jinek zou dagelijks worden getrokken door de commerciëlen. Talkshowhost Eva Jinek vertrekt naar RTL om daar een late night talkshow te presenteren met Beau van Erven Dorens.

Lees meer over Matthijs van Nieuwkerk: