Van minister Ronald Plasterk mag Matthijs van Nieuwkerk binnenkort niet meer verdienen dan een minister. Dat betekent dat de presentator van De Wereld Draait Door meer dan de helft van zijn salaris moet inleveren. Maar er zijn genoeg trucs om toch een topsalaris op te blijven strijken. 

Van Nieuwkerk wordt het best betaald bij de publieke omroep: hij verdient zo’n 570.000 euro per jaar, als we de salarisgegevens van de NPO mogen geloven.

Plasterk wil daar een einde aan maken en scherpt de regels voor maximumsalarissen in de publieke en semipublieke sector verder aan. Iedereen die in dienst is bij de (semi)publieke sector mag niet meer verdienen dan een minister: 179.000 euro in 2016.

Tot nu toe werden er altijd uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor presentatoren die een groot publiek aan zich weten te binden. Maar Plasterk scherpt de regels nu aan: in sommige gevallen kan van de wet worden afgeweken, bijvoorbeeld voor medisch specialisten of luchtverkeersleiders. Maar televisiepresentatoren vallen niet in die categorie.

Andere uitzonderingen moeten eerst worden goedgekeurd door de ministerraad. Moet Van Nieuwkerk daarom meer dan de helft van zijn salaris inleveren?

Slimme trucs

Niet per se, zo schrijft NRC Handelsblad. Er is namelijk een reeks slimme trucs waardoor Van Nieuwkerk toch ruim een half miljoen kan opstrijken. Allereerst krijgen alle grootverdieners nog vier jaar hun huidige salaris uitbetaald, en daarna wordt dat bedrag in drie jaar afgebouwd.

Dan zijn we inmiddels een jaar of acht verder. Als Van Nieuwkerk dan nog presenteert, kan hij kiezen om een andere constructie te bouwen waardoor hij toch zijn salaris kan houden. Het is een mogelijkheid dat hij dan niet meer op de loonlijst van BNN-VARA staat, maar zich laat inhuren door een externe producent zoals IDtv, Skyhigh of Endemol. Die kan de beloning voor Van Nieuwkerk dan in de totale productiekosten opnemen.

Constructie Jeroen Pauw

Een andere mogelijkheid is dat Van Nieuwkerk wel in dienst blijft bij de omroep, maar een percentage van de opbrengst van het programma krijgt van de externe producent. Dat komt dan boven op zijn salaris als presentator.

Ook kan Van Nieuwkerk een belang nemen in de uitvoerend producent. Dat is een constructie die ook wordt gebruikt door bijvoorbeeld Jeroen Pauw, wiens productiemaatschappij TVBV de talkshow Pauw maakt. Jeroen Pauw krijgt op die manier een deel van de opbrengst.

Overigens is Van Nieuwkerk niet de enige grootverdiener bij de NPO. Uit een inventarisatie van minister Plasterk uit juli 2015 blijkt dat er veertig presentatoren en programmamakers bij de NPO boven de norm van 179.000 euro verdienen. Hij noemde daarbij geen namen.

Lees ook

‘Marc-Marie Huijbregts krijgt 2.000 euro om aan te schuiven bij DWDD’

‘Leuke kandidaten werden voorgetrokken bij spelshows uit jaren 70 en 80’

Meer verdienen dan Rutte? Word dan butler in San Francisco