Minister Arie Slob voor Media is de discussie over te hoge salarissen bij de publieke omroep helemaal zat en wil opheldering van de NPO.

De Telegraaf meldde dit weekend dat DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk via een speciale constructie tonnen extra boven op zijn gewone salaris blijft verdienen. Slob is het zat hier telkens vragen over te moeten beantwoorden, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer dinsdagmiddag: “Laat ik klip en klaar zijn, ik ben er klaar mee.”

Het maximum jaarsalaris bij de publieke omroep bedraagt 194.000 euro, ongeveer net zoveel als wat de minister-president verdient, maar Van Nieuwkerk heeft volgens de Telegraaf een deal met productiebedrijf MediaLane waardoor hij zo’n 4 ton extra kan blijven verdienen.

MediaLane gaat het programma College Tour produceren waar Van Nieuwkerk presentator van wordt en produceerde afgelopen zomer al het door hem gepresenteerde boekenprogramma Moby Dick.

Eind 2017 werkten er volgens de NPO inclusief Matthijs van Nieuwkerk nog drie presentatoren die meer dan de balkenendenorm verdienen. Als hun contracten aflopen, wordt het salaris gemaximeerd op 194.000 euro. Hoeveel presentatoren nu nog meer dan dat bedrag verdienen, moet blijken uit het jaarverslag over 2018 dat nog even op zich laat wachten

Volgens zijn omroep BNNVARA houdt Matthijs van Nieuwkerk zich aan alle regels, maar toch wil minister Slob opheldering. Hij heeft de Nederlandse Publieke Omroep gevraagd te bekijken of er bij omroep BNNVARA een constructie is bedacht om de populaire presentator ook in de toekomst ruimhartig te betalen. Wat SP-Kamerlid Peter Kwint betreft, moeten veelverdieners de overstap maken naar de commerciële omroep als ze geen salaris willen inleveren: "Stop de wereld graait door."

De door de politiek bekritiseerde salarisconstructie is gewoon toegestaan, zolang de omroep er maar mee instemt. Het gaat ook helemaal niet om nieuwe trucs. Zo heeft ook Jeroen Pauw jaren geleden al een constructie opgetuigd om meer te verdienen dan zijn omroepsalaris. Hij heeft een belang in productiemaatschappij TVBV die zijn talkshow Pauw maakt en krijgt op die manier een deel van de opbrengst.

In de aflevering van De Wereld Draait Door van dinsdagavond, waar onder meer wereldkampioen shorttrack Suzanne Schulting, oud-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, zanger Marco Borsato en programmamaker Özcan Akyol te gast waren, geen enkel woord over de politieke ophef die is ontstaan over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk.