• Sportdatabureau Gracenote voorspelt dat Nederland 48 medailles haalt bij de Olympische Spelen in Tokio.
  • Dat zou de succesvolste Spelen ooit betekenen voor Nederland.
  • Het record van de Oranje-formatie bij de Zomerspelen staat op 25 medailles, in 2000 in Sydney.

Nederland begint vrijdag aan wat de meest succesvolle Olympische Spelen moeten worden. In een laatste prognose voor het begin van het evenement komt sportdatabureau Gracenote tot een recordaantal van 48 medailles voor de Oranje-equipe. Bij de vorige berekening, in april, was dat aantal nog 46.

Nederland komt in de medaillespiegel uit op de zesde plaats, denkt Gracenote. De Verenigde Staten (96 medailles) voeren de tabel aan, gevolgd door Rusland (68), China (66), Japan (60) en Groot-Brittannië (52).

De 48 plakken voor Nederland zijn door Gracenote onderverdeeld in 16 gouden, 14 zilveren en 18 bronzen. Het databureau laat wel weten dat het, vanwege het coronavirus en de aangepaste sportkalenders en het feit dat de sportwereld lang heeft stilgelegen, moeilijker dan ooit is om een voorspelling te doen.

Gracenote rekent onder meer op goud voor atletes Sifan Hassan (10.000 meter) en Femke Bol (400 meter horden), BMX’ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint), wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd en individuele tijdrit) en de hockeyvrouwen.

Nederland moet vooral het verschil gaan maken bij het zeilen. Gracenote rekent bij die sport op liefst vier keer goud voor Oranje.

Het record van de Oranje-formatie bij de Zomerspelen staat op 25 medailles. Dat was in 2000 in Sydney, toen de huidige chef de mission Pieter van den Hoogenband daar zelf als zwemmer nog een groot aandeel in had. Bij de vorige Zomerspelen in Rio kwam Nederland in 2016 op 19 medailles uit.

LEES OOK: De Olympische Spelen in Tokio zijn met €24 miljard nu al de duurste ooit