De horeca gaat zeer waarschijnlijk 1 juni weer open onder een protocol dat onder anderen is opgesteld door Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Horecaondernemers en hun klanten moeten zich vanaf 1 juni houden aan een aantal regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zo moeten klanten vooraf reserveren en wordt hen een aantal vragen gesteld voordat ze naar binnen mogen.

KHN benadrukt dat ‘een minimum protocol voor de overheid’ noodzakelijk was om als branche open te mogen. Het liefst had KHN helemaal geen beperkingen gezien.

Een kroeg of restaurant bezoeken gaat er na 1 juni anders uitzien. Nu is duidelijk welke maatregelen de horeca in ieder geval moeten nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft samen met vakbond VNO-NCW, MKB Nederland, het ministerie van Economische Zaken en consultant McKinsey een protocol opgesteld en gedeeld met haar leden.

Daarin staan maatregelen die in de lijn der verwachting liggen, zoals 1,5 meter afstand tussen de tafels. Maar ook regels die misschien iets minder voor de hand liggen, zoals een controlegesprek.

In een begeleidend schrijven laat KHN weten dat het om een ‘minimum protocol voor de overheid’ gaat dat noodzakelijk was om heropening van de horeca te overwegen. KHN had liever geen beperkingen gezien.

De branchevereniging plaatst ook nog altijd "grote kanttekeningen" bij de haalbaarheid van de 1,5-metereconomie. In de horeca is die voor het overgrote deel niet rendabel", valt te lezen op pagina 5 van het protocol.

Verder benadrukt KHN dat het handhaving op de regels bij voorbaat afkeurt en dat noodsteun ondanks het openen van de branche nodig blijft.

KHN noemt het protocol een levend document dat per dag kan veranderen. We zetten een aantal regels uit het protocol hier op een rij.

Reserveren
Vanaf 1 juni is het verplicht te reserveren, dus spontaan neerstrijken op een terras voor een wijntje is er niet bij.

Maximaal 4 personen
Je hele familie en vriendenkring uitnodigen voor een borrel of etentje is ook niet mogelijk. Je mag de horecagelegenheid maximaal met 4 personen bezoeken. Er geldt wel een uitzondering voor huishoudens die bestaan uit meer dan 4 personen.

Handen wassen en ontsmetten
Voor je een eventueel welkomstdrankje kunt nuttigen of het bier kunt bestellen, zul je eerst je handen moeten wassen of moeten ontsmetten met handgel.

Een controlegesprek
Na het ontsmettingsritueel mag je nog steeds niet naar binnen. Eerst moet een controlegesprek plaatsvinden. Medewerkers zullen je vragen of je de afgelopen 24 uur last had van hoesten, neusverkoudheid, benauwdheidsklachten en koorts vanaf 38 graden. Ook vragen ze of een eventuele huisgenoot die klachten heeft gehad.

1,5 meter afstand
Als het goed is, zit je op 1,5 meter afstand van andere gasten. De tafels moeten op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar staan tenzij ze van elkaar gescheiden zijn met een schot of transparant scherm.

Bediening
Omdat een controlegesprek heeft plaatsgevonden op gezondheid mogen medewerkers van de horecagelegenheid op minder dan 1,5 meter afstand aan tafel of aan de bar een bestelling opnemen, uitserveren of afruimen, terwijl de gasten aan de tafel of bar zitten.

Gasten aan één tafel
Je mag met met 4 personen aan een tafel of bar zitten op minder dan 1,5 meter afstand, ook als je niet tot één huishouden behoort. Er mogen meer dan 4 personen aan tafel zitten als zij tot één huishouden behoren of als de lokale regels anders voorschrijven.

Grondige reiniging
Als het goed is, is een vluchtige veeg met een veelgebruikt, geel vaatdoekje na 1 juni verleden tijd. Zodra de gasten weg zijn, moeten tafels, stoelen en menukaarten grondig worden gereinigd.

Als gast moet je de regels van het protocol kunnen vinden op de terrassen, bij alle ingangen van de vestiging, binnen de vestiging en op de website en social media.

Lees meer over horeca: