Een door Meta gebouwd besturingssysteem is niet uitgesloten. Het past namelijk in de plannen die Mark Zuckerberg heeft om de metaverse dit decennium tot een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het bedrijf te maken.

Zuckerberg speelt met het idee om een besturingssysteem voor de verschillende platforms en hardware van zijn bedrijf te maken. Hiermee zou de bouw van de technologie achter de metaverse beter kunnen verlopen. Hij liet dit weten tijdens een interview op de Amerikaanse tv-zender CNBC.

Meta, dat tot eind vorig jaar nog door het leven ging als Facebook, heeft nooit een eigen besturingssysteem gehad.

“Ik denk dat we op de lange termijn dit niveau van integratie tussen hardware en software en een besturingssysteem nodig zullen hebben, gewoon om te leveren wat we willen bouwen”, zei Zuckerberg.

Hij voegde eraan toe dat hij tegen het einde van dit decennium 1 miljard gebruikers van de metaverse verwacht. Die zouden allemaal "honderden dollars" per jaar uitgeven aan verschillende producten, zoals virtuele goederen voor ruimtes en avatars. Daarmee zegt hij dus eigenlijk te verwachten dat de metaverse honderden miljarden dollars aan inkomsten zal genereren tegen 2030.

"Ons draaiboek is om na verloop van tijd onze diensten uit te bouwen en zoveel mogelijk mensen ermee in aanraking te brengen. Het doel is om tot 1 of 2 miljard gebruikers te komen en van daaruit op te schalen", zei Zuckerberg. "De metaverse wordt een belangrijk onderdeel van ons bedrijf in de komende jaren, ook in de tweede helft van dit decennium."

Metaverse kost Zuckerberg vooralsnog miljarden

Reality Labs, de metaverse-divisie van Meta, is momenteel een geldverslindende onderneming. Het verloor bijna 3 miljard dollar in het eerste kwartaal. Dit kwam na een verlies van 10 miljard dollar vorig jaar. Daardoor schrok Wall Street en zei Zuckerberg dat hij van plan was om "het tempo van nieuwe investeringen te vertragen".

Lees ook: Mark Zuckerberg probeert beleggers gerust te stellen dat de metaverse geen bodemloze put is voor Meta, ondanks miljardenverliezen

Ook intern leidde de verschuiving van het bedrijf naar het bouwen van de metaverse, evenals de persoonlijke focus van Zuckerberg op de technologie, tot enige bezorgdheid, frustratie en verwarring.

Een huidige werknemer vertelde tegenover Insider dat er tot nu toe "geen samenhangende strategie" is voor het project. Sinds Zuckerberg in april zei dat hij ons achter de nieuwe zakelijke koers zou krijgen, heeft het bedrijf in grote lijnen de aanwerving bevroren, wat leidt tot zorgen over toekomstige ontslagen, aldus de werknemer.

Toch maakte Zuckerberg duidelijk dat zijn verwachting is dat zijn versie van de metaverse in de toekomst een aanzienlijk deel van de bedrijfsactiviteiten zal uitmaken. "We komen er wel", zei hij.

LEES OOK: Mark Zuckerbergs metaverse is gedoemd te mislukken: met VR-bril op kun je in virtuele meeting geen koffie drinken, aldus tech CEO