Topman Mark Zuckerberg van techbedrijf Meta (waar onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp onder vallen) heeft vrijdag een nieuwe versie van zijn avatar voor de metaverse onthuld. Het nieuwe online alter ego van Zuckerberg heeft een meer ‘jongensachtig’ uiterlijk.

Begin deze week presenteerde Zuckerberg een avatar die veel kritiek kreeg: vooral op de enigszins griezelige, starende ogen.

Zuckerberg ging vrijdag ook in op vernieuwingen bij Horizon Worlds, de naam van de metaverse van zijn bedrijf. Het gaat hierbij om een virtuele wereld waarin gebruikers met eigen avatars allerlei activiteiten kunnen ondernemen. Volgens Zuckerberg komt er binnenkort een grote visuele update van Horizon World.

Afgelopen maandag meldde Zuckerberg op zijn Facebook-pagina dat Horizon Worlds in Spanje en Frankrijk is geïntroduceerd.

Vrijdag plaatste Zuckerberg een post op Instagram met zijn nieuwe avatar. Hij gaf toe dat de versie van afgelopen maandag nogal simpel was en dat die snel was ontwikkeld om de introductie van Horizon Worlds in Frankrijk en Spanje te vieren.

Zuckerberg postte ook een screenshot van Horizon Worlds dat er visueel wat aantrekkelijker uitzag: "De visuele opzet van Horizon wordt veel geavanceerder en verbetert snel", aldus Zuckerberg.

Er is nog veel discussie over de praktische toepassingen van de metaverse bij directe interacties tussen avatars van verschillende gebruikers. Het idee is dat je spelletjes kunt spelen in de metaverse, maar dat je bijvoorbeeld ook kunt handelen in virtueel onroerend goed. Techmiljardair Mark Cuban toonde zich hier recent echter kritisch over.

Eerder dit jaar gaf Zuckerberg aan dat het metaverse-project van zijn bedrijf de komende vijf jaar nog significante investeringen vergt, voordat het winstgevend kan worden.

Het aandeel Meta is dit jaar in waarde gehalveerd, onder meer vanwege dalende gebruikersaantallen bij Facebook en groeiende twijfel over de kosten van het metaverse-project. Sinds mei heeft Meta een stop afgekondigd bij de werving van nieuw personeel.

LEES OOK: Mark Zuckerberg probeert beleggers gerust te stellen dat de metaverse geen bodemloze put is voor Meta, ondanks miljardenverliezen