Mark Rutte heeft doorgaans zijn assistent Sophie Hermans aan zijn zijde. De dochter van VVD-prominent Loek Hermans inspecteert van tevoren campagnelocaties, neemt cadeaus alvast in ontvangst en houdt zijn koffie vast als mensen een selfie willen maken met de premier.

Maar tijdens de campagne voor de verkiezingen van 15 maart is dat anders. Mark Rutte komt vaak alleen opdraven.

Dat is NOS-verslaggever Joost Vullings opgevallen. In de podcast De stemming zet hij zijn theorie uiteen. De vermeende koelheid van Rutte is een strategie om leiderschap uit te stralen en de premiersbonus maximaal uit te buiten.

Dat begon volgens Vullings al bij het invullen van de StemWijzer, die alle lijsttrekkers op 6 maart hebben ingevuld.

“Iedereen zat er met een heel campagneteam. Wie komt er even in zijn eentje binnenlopen? Mark Rutte. Beetje groeten iedereen. Stemwijzertje invullen. En daaaag! Ik ga weer staatszaken doen”, aldus Vullings in de podcast.

Bij het NPO-radiodebat eenzelfde verhaal. Rutte zou twee medewerkers meenemen, maar uiteindelijk komen ze toch niet. “Die werden bewust afgemeld om te laten zien: Mark komt alleen”, postuleert Vullings.

En ook bij zijn interview op de NOS-redactie komt-ie in zijn eentje binnen. Vullings: “Appeltje in de mond. Dan zeg ik: moet er niemand mee? Nee, dat red ik allemaal wel.”

Als het interview is afgelopen vraagt Rutte wat er nu op het programma staat. Vullings zegt dat er een Facebook-sessie staat ingepland. “Oh, dat wist ik niet”, aldus Rutte. “Dan moet ik even een afspraak verzetten.”

“En dat doet-ie allemaal heel koel. Volgens mij is dat puur om te laten zien dat-ie echt mega in control is”, observeert Vullings. “Hij liet gewoon zien dat hij de primus inter pares is, de grootste aap op de rots.”

Luister hier de podcast terug.

LEES OOK: Hier gaan Mark Rutte en Jesse Klaver ruzie over krijgen

MIS OOK NIET: 6 redenen waarom Theo Hiddema een opmerkelijke verschijning zal zijn in de Tweede Kamer