De stiltecoupé is voor veel treinreizigers een zegen en een vloek. Ideaal wanneer je rustig wil reizen, minder fijn wanneer er op dat moment iemand besluit zich niet aan de regels te houden.

En dat leed wordt nu alleen maar erger, als we sommige twitteraars mogen geloven.

Zij klagen over de nieuwe symbolen voor de ‘werk- en rustcoupés in de gemoderniseerde intercity’s van NS. Reden: ze zijn té verwarrend.

“Wederom in conflict over het stiltecoupé-idee van dit plaatje. Een blèrende telefoongebruiker ziet dit toch echt niet als aanduiding van een stiltezone”, twittert een reiziger.

Een ander klaagt op het medium dat hij onterecht wordt aangesproken als hij praat: “Ben er nu wel klaar mee. Dit is een werkcoupé waar op laag volume mag worden getelefoneerd. Dit is géén stiltecoupé.”

En zo zijn er meer klagende reizigers:

Anderen denken dé oplossing te hebben:

Lees ook op Business Insider

Wel of niet praten?

Hoe zit het nou? Moet je bij onderstaand linker icoon nu wel of niet stil zijn?

NS-symbolen

Dat ligt er maar net aan. Sinds 2016 is de NS bezig met het vernieuwen van 81 dubbeldekkers. De nieuwe zijn voorzien van niet twee zones – wel of niet stil -, maar drie: een coupé waar je gewoon mag praten, een werk- en rustcoupé waar je zachtjes mag praten en een stiltecoupé waar je niet mag praten.

Dat deze drie vormen hoogst verwarrend zijn, blijkt wel uit de vele reacties aan het adres van de klantenservice. Bijna dagelijks komen er vragen binnen over de symbolen.

NS-symbolen-stiltecoupé

Om het nog meer verwarrend te maken zijn er bepaalde gedeeltes in de werk- en rustcoupé waar je níet mag praten. In deze coupés is er op de wand een poppetje te zien dat zijn vinger tegen zijn lippen houdt.

NS

NS laat aan de NOS weten dat ze de opmerkingen serieus te nemen. Hoe de symbolen bij nieuwe treinen eruit gaan zien, is nog onbekend.

LEES OOK: 11 bekende logo’s met een verborgen boodschap