Zoals elk jaar maakt Marianne Thieme op Prinsjesdag een statement met haar jurk en hoed. Dit jaar brengt ze een ode aan de strijders voor vrouwenkiesrecht.

Op de jurk van Thieme staat een foto uit 1908 van Emmeline Pankhurst, de oprichtster van de Britse beweging voor vrouwenkiesrecht.

Daarop is te zien hoe de Britse leidster van de suffragettes wordt meegenomen door twee politieagenten tijdens een protest tegen de onderdrukking van vrouwen in de politiek.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat door een grondwetswijziging het passief kiesrecht voor zowel vrouwen als mannen werd ingevoerd. Op de sjerp die de partijleider van Partij voor de Dieren draagt, staan de jaartallen 1917 – 2017.

Thieme vindt dat er nog steeds te weinig vrouwen in de politiek actief zijn, iets waar ze vorig jaar ook aandacht voor vroeg met haar ‘man man man’-hoed. Momenteel zitten er maar 54 vrouwen in de Tweede Kamer.

"Steeds meer mensen willen in onze bestuurslagen een afspiegeling van onze samenleving zien. Politieke partijen moeten hier meer ruimte voor bieden", aldus Thieme op de website van de partij. "Meer diversiteit in de politiek draagt bij aan betere oplossingen voor de grote uitdagingen die ons allemaal raken, zoals klimaatverandering en de voedselcrisis."

Thiemes jurk is ontworpen door Yasmina Ajbilou en Lynn Kate Rosdorff, twee designers die zich richten op zero-waste fashion.

marianne thieme partij voor de dieren jurk prinsjesdag 2017

LEES OOK: Deze 8 protestoutfits droeg Marianne Thieme de afgelopen jaren op Prinsjesdag