Zoals elk jaar maakt Marianne Thieme op Prinsjesdag een statement met haar jurk en hoed.

Dit jaar draagt ze een ‘veganvleesjurk’ met daarop de namen van veganistische en vegetarische vleesvervangers om de aandacht te vestigen op de slachtlobby.

“Wereldwijd roepen lobbyisten van de vleesindustrie op om plantaardige vleesvervangers te dwarsbomen of de naamgeving ervan zelfs strafbaar te maken”, aldus de Partij voor de Dieren.

“De vleesindustrie is de heilige koe in de Kamer. Het is een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering, dierenleed, biodiversiteitsverlies, natuurschade, fijnstofproblemen en gezondheidsschade”, aldus Thieme op de website van haar partij.

“Maar verkleining van de veestapel of vermindering van de vleesconsumptie wordt nauwelijks vertaald in concrete beleidsmaatregelen. Ook in de troonrede zal een verwijzing naar die problemen ver te zoeken zijn.”

Naamgeving van vega(n) producten

Op Europees niveau wordt momenteel een lobby gevoerd tegen de naamgeving van vegetarische producten. Veel etiketten zouden misleidend zijn voor consumenten.

Denk aan de rel die vorig jaar ontstond, toen de Vegetarische Slager van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn etiketten moest wijzigen. Productnamen als Vegetarische Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Visvrije Tonyn zouden verwarrend zijn.

Ook al worden de namen van vlees- en visvervangers iets anders geschreven, ze doen wel aan het oorspronkelijke product denken, aldus de NVWA in een toelichting. Later kwam de voedselwaakhond terug op die beslissing.

Discussie speelt al jaren

De discussie over de namen van vleesvervangers speelt al sinds 2012. Toen maakte CDA-Kamerlid Jaco Geurts bezwaar tegen het gebruik van vleesnamen als gehaktballen en spekjes voor vegetarische producten.

De Vegetarische Slager paste daarop de verpakkingen aan. ‘Kipstukjes’ werd ‘kipstuckjes’ en ‘tonijn’ werd ‘visvrije tonyn’.

Thieme heeft nu "zolang het nog mag" een jurk aangetrokken met daarop alle namen van vegan en vegetarische vleesproducten die op dit moment in Europa te koop zijn.

De witte jurk met hoepelrok is een ontwerp van de jonge mode-ontwerpster Yasmina Ajbilou die ook de vorige prinsjesdagjurk van Marianne Thieme ontwierp.


LEES OOK: Deze 10 protestoutfits droeg Marianne Thieme de afgelopen jaren op Prinsjesdag