Het is bijna twee maanden geleden dat Ajax met een gelikt filmpje bekendmaakte dat directeur voetbalzaken Marc Overmars de club uit Amsterdam trouw blijft. “Stop calling”, zo waarschuwde een trotse landskampioen op 8 december alle geïnteresseerde buitenlandse clubs. De boodschap: Overmars blijft tot medio 2026 bij Ajax.

Zondag even voor middernacht kwam Ajax met een persbericht over diezelfde Overmars. De 48-jarige oud-voetballer vertrekt per direct. Hij heeft gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s gestuurd.

Hij werd naar eigen zeggen vorige week geconfronteerd met zijn gedrag, mogelijk na het nieuws over misstanden bij het programma The Voice of Holland en grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de mediawereld.

Overmars was zich naar eigen zeggen aanvankelijk helemaal niet bewust dat hij grenzen heeft overtreden. “Maar nu schaam ik me kapot”, zegt hij in persbericht. “Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk. Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax.”

"Ik vind de situatie voor iedereen afschuwelijk", reageerde algemeen directeur Edwin van der Sar in het persbericht. "Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega’s te helpen. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk, voor iedereen bij Ajax. We gaan daar de komende tijd nóg meer aandacht aan besteden. Marc en ik spelen sinds het begin van de jaren negentig samen, eerst bij Ajax en toen bij Oranje en we zijn nu alweer bijna tien jaar collega’s in de directie van Ajax. Dat stopt nu heel abrupt. We zijn hier bezig met iets heel moois dus voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zal dit nieuws ook een klap zijn. Maar onze ambities blijven overeind."

"Dit is een dramatische situatie voor iedereen die hier op enigerlei wijze bij betrokken is", stelde voorzitter Leen Meijaard van de raad van commissarissen van Ajax. "Het is ingrijpend voor de vrouwen die met het gedrag te maken hebben gehad. Toen wij geluiden hierover opvingen hebben we meteen gehandeld, daarbij zorgvuldig gewikt en gewogen wat het beste was om te doen. Alles in overleg met algemeen directeur Van der Sar en daarbij geholpen door een externe expert. Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft. We hebben niet voor niks zijn contract opgewaardeerd en verlengd. Maar hij heeft helaas echt grenzen overschreden, dus verdergaan als directeur was geen optie, dat zag hij zelf ook in. Het is bijzonder pijnlijk voor iedereen. Ik wil de wens uitspreken dat alle betrokkenen de rust en privacy gegund wordt om dit te verwerken."

Ajax moet op zoek naar opvolger voor Overmars

Overmars was sinds 2012 erg succesvol bij Ajax. Met hem als directeur voetbalzaken maakte de club ruim 300 miljoen euro winst op de transfermarkt.

Samen met algemeen directeur Edwin van der Sar kreeg hij het voor elkaar dat de club uit Amsterdam de afgelopen jaren de aansluiting vond met de subtop van Europa, met een plaats in de halve finales van de Champions League in 2019 als voorlopig hoogtepunt. Overmars is bevriend met trainer Erik ten Hag, die op zijn voorspraak naar Amsterdam kwam.

Van der Sar en de rest van de leiding van Ajax moeten nu op zoek naar een definitieve of eerst tijdelijke vervanger voor Overmars. De transfermarkt is sinds vorige week gesloten, maar achter de schermen gaan gesprekken over mogelijke transfers en contracten door. Want Overmars was al bezig met het volgende seizoen.

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over Tim Hofman, de man die het imperium van The Voice aan het wankelen bracht