Nederlandse makelaars zitten in een onmogelijke positie.

Enerzijds hebben ze als eigenaar van woningplatform Funda goud in handen. Er is vrijwel niemand in Nederland die een huis koopt zonder eerst een rondje over de website te maken.

Maar hoelang blijft die succesformule bestaan als je niet vernieuwt? Nu kan men wel kiezen voor nieuwe toepassingen, maar de kans is groot dat je daarmee het bestaansrecht van de makelaar ondergraaft. Dat schrijft ook het FD (€).

Stel dat we over een tijdje de aankoop van een huis grotendeels digitaal kunnen regelen… Dan is dat misschien positief voor de consument, maar niet voor de beroepsgroep. Alle aandelen van Funda zijn in handen van makelaarsvereniging NVM en individuele makelaarskantoren.

De discussie speelt al jaren binnen Funda: in hoeverre moet je digitaliseren?

Er brak afgelopen week een nieuwe worsteling uit toen bleek dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic op Funda aast. Het bedrijf waardeert de website op 240 miljoen euro en wil een belang nemen van 25 tot 40 procent, zo meldde het FD maandag.

General Atlantic heeft vergelijkbare sites in België en Zweden en investeert in doorontwikkeling van snelgroeiende bedrijven zoals Uber en Airbnb. Met dit kapitaal kan Funda zich ook verder ontwikkelen.

De NVM zwijgt

Makelaarsvereniging NVM, met 70 procent grootaandeelhouder van Funda, is afhoudend en heeft er, tot ergernis van aandeelhouders, niets over gezegd tijdens een ledenraadsvergadering.

“Er is een discussie in de ledenraad geweest dat er een partij is die misschien gezegd heeft dat Funda een bepaalde waardering heeft”, laat een woordvoerder van NVM weten aan het FD. “Wij hebben gezegd dat er helemaal geen interesse is om met wie dan ook een kopje koffie te drinken op dit moment.”

En: “Funda draait fantastisch. Er zijn zoveel partijen die op een of andere manier geïnteresseerd zijn.”

De zegsman bevestigde dat de NVM een brief heeft ontvangen waarin een niet nader genoemde partij een prijskaartje aan Funda hangt. Van een concreet bod was volgens hem evenwel geen sprake. Op het bedrag van 240 miljoen euro dat het FD noemt, wilde hij geen commentaar geven.

Nieuwe functies toevoegen

Daniel Ropers, oud-commissaris van Funda, zegt in het FD: "Er zijn knappe stappen vooruit gezet. Tegelijkertijd zijn er met gemak nog veel nieuwe toepassingen te bedenken."

Als voorbeeld geeft de krant welke scholen in de buurt liggen en hoe die worden gewaardeerd, de afstanden tot het openbaar vervoer en welke buurten populair zijn. "Er is een schat van informatie waarvan het technisch helemaal niet zo moeilijk is om die toe te voegen. Maar de reden dat ze dat waarschijnlijk niet doen, is dat je steeds verder in het domein van de makelaar komt."

LEES OOK: Deze 15 macabere spookplaatsen hebben een tegenwoordig ook een toeristische waarde