Eng of niet, er zit altijd een magische kant aan een onbewoond of achtergelaten stadje. Geen wonder dat urban exploring tegenwoordig zo populair is.

Verspreid over de wereld bestaan er talloze spooksteden die een eigen verhaal vertellen. Sommige zijn verlaten na oorlog of een ramp, andere zijn nooit bewoond geweest.

De Britse verhuursite Citybase Apartments maakte een kaart van 15 van zulke stadjes op aarde, inclusief een korte biografie over het hoe-en-waarom van hun vervallen status.

Ben jij ook iemand die houdt van bibberfoto’s in een voormalig ziekenhuis of de sfeervolle kanten van vervallen industrie? Kijk en lees dan verder.


Varosha op Cyprus was ooit een populaire badplaats voor sterren als Brigitte Bardot en Elizabeth Taylor.

Foto: Wikimedia Commons/Ballantyne108

Maar toen Turkse militairen de stad in 1974 binnenvielen, dwongen de gevechten de inwoners en bezoekers naar meer veilige gebieden.

Foto: Wikimedia Commons/Dickelbers

Bevroren in de jaren zeventig, is Varosha goed bewaard gebleven en tal van voormalige inwoners verwachten dat ze ooit weer kunnen terugkeren in hun huizen. Momenteel controleert het Turkse leger de stad en is toegang verboden.

Foto: Wikimedia Commons/Dickelbers

Ook de inwoners van het Oostenrijkse Döllersheim moesten vertrekken vanwege de oorlog, in hun geval op commando van Hitler in 1938.

Foto: Wikimedia Commons/GuentherZ

De nazi-dictator wilde het dorp ombouwen tot een trainingsbasis, ondanks het feit dat zijn vader er lang woonde en zijn oma er begraven ligt.

Foto: Wikimedia Commons/GuentherZ

Het dorpje is sindsdien vacant gebleven en de spookachtige sfeer neemt alleen maar toe als je meer weet over Hitlers verleden.

Foto: Wikimedia Commons/GuentherZ

In de Namibische woestijn vind je Kolmanskop, een Duits mijndorp dat er in 1908 neergezet werd nadat werklieden een diamant in het zand vonden.

Foto: Flickr/Damien du Toit

Dat was geen toeval: er zaten vele diamanten in de grond en de nederzetting groeide uit tot een dorp met een ziekenhuis, danszaal, school en casino. De eerste tram van Afrika reed hier ook rond. Maar toen de diamanten op waren, verdwenen ook de mijnwerkers.

Foto: Emma McEvoy

De achtergelaten gebouwen zijn nu een populaire bestemming voor toeristen en fotografen - vooral als er net een zandstorm over Kolmanskop getrokken is.

Foto: Romain Veillon

Meerdere onbewoonde dorpen groeiden uit tot prachtige filmlocaties. Zo ook Craco in Zuid-Italië niet ver van Matera. James Bond-film The Quantum of Solace en The Passion of the Christ werden er deels opgenomen.

Foto: Flickr/Andrea Tomassi

Aardverschuivingen en overstromingen joegen de inwoners weg

Foto: Flickr/Andrea Tomassi

Tegenwoordig is het dus vooral een prachtig zicht op de vervaarlijke heuveltop waarop Craco gebouwd is.

Foto: Flickr/Martin de Lusenet

Een ander prachtig spookdorp is Karaköy in Turkije, dat ooit het thuis was van 2.000 Grieken.

Foto: Flickr/Chris Parfitt

De inwoners vluchtten echter in 1923, toen het Ottomaanse rijk uiteenviel en Grieken in het nieuwe Turkije gedwongen werden te verhuizen naar Griekenland.

Foto: Flickr/Panegyrics of Granovetter

Ze mochten nooit terugkeren na de bevolkingsruil tussen de twee landen. Daarom vervalt het dorp nu langzaam, al bijna een eeuw lang.

Foto: Flickr/Panegyrics of Granovetter

Van een heel andere orde is het Britse Copehill Down, een plattelandsgemeenschap met strakke gazonnetjes en lange oprijlanen.

Foto: Citybase Apartments

Maar van dichterbij ziet het er eerder uit alsof er een bom is ontploft.

Foto: Geograph

En dat is niet eens zover van de realiteit. Het Britse ministerie van Defensie liet Copehill Down bouwen als model van een Beiers dorp. Er heeft nooit een ziel gewoond.

Foto: Geograph

De details doen het 'm: met gordijnen voor de ramen en bloemenperkjes in de voortuin is het net alsof dit fictieve Duitse dorp eergisteren geëvacueerd werd.

Foto: Chris Talbot/Wikimedia Commons

Slechts 7 mensen wonen nog in Centralia, een voormalig mijnstadje in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Het heeft geen postcode meer, maar de mensen die er nu wonen, mogen blijven.

Foto: Flickr/Jo Guidi

Een mijnschacht vloog in de jaren zestig in brand en een koolader onder de grond brandt sindsdien onafgebroken. De autoriteiten evacueerden Centralia, maar konden niet voorkomen dat sommige inwoners weigerden te vertrekken. Meerdere pogingen om de brand te stoppen, liepen op niets uit.

Foto: source Wikimedia Commons/JohnDS

Parijs is één van 's werelds dichtstbevolkte plekken, maar de Chinese versie van de stad is een stuk minder vol. We hebben het over Tianducheng.

Foto: Vimeo/Caspar Stracke

Het kroonstuk is uiteraard een kopie van de Eiffel-toren, maar verder heeft dit stadje ook grootse fonteinen, parken en al met al plek voor 10.000 mensen.

Foto: Vimeo/Caspar Stracke

Echter, de huidige populatie van Tianducheng - aan de rand van Hangzhou - bedraagt slechts 2.000 zielen. De thematische wijk bleek niet populair om in te wonen en de meeste mensen werken in een nabij gelegen pretpark dat ook een Frans thema heeft.

Foto: Vimeo/Caspar Stracke

Pripyat was een behoorlijke stad van bijna 50.000 mensen ten noorden van Kiev, maar de Sovjet-Oekraïnse overheid moest de plaats in april 1986 evacueren wegens de kernramp met de Tsjernobyl-kerncentrale.

Foto: Flickr/Clay Gilliland

De ramp trof Pripyat het hardst. Alle bewoners moesten binnen een paar uur vertrekken, waardoor ze zo goed als alles achterlieten.

Foto: source Flickr/Kamil Porembinski

Het is misschien wel de bekendste spookstad ter wereld - en het mooie is dat je er vrij eenvoudig naartoe kan reizen. De stralingsniveaus zijn tegenwoordig laag genoeg om een kort bezoek toe te staan.

Foto: Gasmaskers op de vloer in een school in Pripyat. Flickr/Wendelin Jacober

De woonwijk Residencial Francisco Hernando Development in het Spaanse Seseña staat ook vol met lege torens, maar is nog wel 'in leven', mede omdat het mogelijk is om 's ochtends naar je werk in Madrid te reizen.

Foto: Wikimedia Commons/GRUPO FRANCISCO HERNANDO

De buurt is het geesteskind van Francisco Hernando, een architect met de ambitie om het betaalbare huis te bouwen dat zijn familie toen hij klein was, nooit kon betalen. Maar de aannemers vergaten om aansluitingen voor gas en water te installeren... Steekpenningen bleken de boosdoener.

Foto: Flickr/GRUPO FRANCISCO HERNANDO

Maar het spookdorp dat deze titel nog het meest verdient is het Franse Oradour-sur-Glane. De SS vermoordde de 700 inwoners in 1944 in koelen bloede.

Foto: Flickr/Peter Curb

Het lege dorp is nu een vervallen herinnering aan de wreedheden die het nazi-regime in Frankrijk beging.

Foto: Flickr/Andres Rueda

Dit morbide spookdorp dient in al zijn leegte dus juist een doel, in tegenstelling tot de meeste plaatsen op deze lijst is het met opzet een spookdorp gebleven.

Foto: Flickr/Verity Cridland

Van recentere datum is de leegte in het Libische stadje Tawergha. Tijdens de Arabische Lente gleed het land af in een bloedige burgeroorlog, die feitelijk nog steeds doorgaat. De stad was het toneel van etnische zuiveringen.

Foto: source Citybase Apartments

Op last van het Nationaal Transitie Comité moesten alle inwoners vertrekken in 2011. Pogingen om terug te keren, staan milities niet toe.


Het tweede Bondfilm-decor op deze lijst: Hashima-eiland, voor de kust van Nagasaki in Japan. Dit was ooit één van de meest dichtbevolkte plekken op aarde.

Foto: Flickr/ajari

Ook hier gooide het einde van mijnbouw roet in het eten. De kolenmijn onder de zee verschafte 5.000 mensen werk en hun families woonden op het krappe eiland.

Foto: Flickr/ajari

Toen de mijn in 1974 sloot, begon de verkrotting van Hashima. Het diende als inspiratie voor het nest van de slechterik in Skyfall.

Foto: Flickr/ajari

De kleurrijke torens van Kilamba New City komen zo uit Sim City. Ze staan echter in Angola en zouden ruimte bieden aan maar liefst 200.000 mensen, verdeeld over 750 woontorens. Kosten: 2,9 miljard euro.

Foto: Wikimedia Commons/Santa Martha

Die hoge bouwkosten zorgden voor navenant hoge koopprijzen en dus een bijzonder tegenvallende interesse onder de Angolezen. Momenteel trekken mensen alsnog naar de stad, 30 kilometer ten noorden van hoofdstad Luanda, omdat de prijzen hard dalen.

Foto: Wikimedia Commons/Santa Martha

Russische boeren woonden ooit in Pegrema, een dorpje aan de oevers van het Onega-meer, een van de grootste meren van Europa.

Foto: Wikimedia Commons/Jurjj Burkanov

Al 100 jaar staan de houten huizen te vervallen, want de laatste bewoners vertrokken ten tijde van de Russische Revolutie. Dat hout tegen veel bestand is, blijkt wel uit het feit dat de kerk (bouwjaar 1770) in bijzonder goede conditie verkeert.

Foto: Wikimedia Commons/Anne Annette