• Woningeigenaren waren in 2021 gemiddeld 4.450 euro kwijt als ze een makelaar inschakelden voor de verkoop van hun huis.
  • Dat is 440 euro, ofwel 10 procent, meer dan vorig jaar.
  • Toch betekent dat niet dat makelaars dit jaar meer verdienen, omdat het aantal transacties lager ligt.
  • Lees ook: Deze huizensites pakken het anders aan dan Funda

De tarieven van makelaars lagen het afgelopen jaar gemiddeld 440 euro hoger dan een jaar geleden, blijkt uit het onderzoek van de website Mijn Verkoopmakelaar.

De vergelijkingswebsite deed onderzoek naar de tarieven van makelaars in 3.000 aanbiedingen aan toekomstige verkopers. De makelaars rekenden in 2021 voor het verkopen van een huis gemiddeld 4.450 euro, ofwel 1,1 procent van de verkoopopbrengst. Dat is 10 procent meer dan in 2020.

Vorig jaar rekende makelaars gemiddeld nog 4.010 euro. In 2019, het eerste jaar dat Mijn Verkoopmakelaar het onderzoek publiceerde, kostte het verkopen van een huis nog 3.625 euro.

Naar verhouding vroegen makelaars dit jaar een lager percentage van de verkoopopbrengst. Dit percentage daalde van 1,3 procent in 2020 naar 1,1 procent in 2021.

"Dat er hogere tarieven worden berekend, betekent niet dat de makelaars het afgelopen jaar meer zijn gaan verdienen", zegt Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar. Dat komt door lage aantal verkooptransacties in 2021.

In oktober meldde de NVM nog dat makelaars in het derde kwartaal van 2021 29 procent minder woningen hebben verkocht dan een jaar eerder. De lagere verkoopaantallen hebben een drukkend effect op het verdienmodel van makelaars.

Percentage van de verkoopopbrengst nog steeds het populairst

De populairste vorm van de vergoeding van makelaars is nog steeds een percentage van de verkoopopbrengst. In slechts 33 procent van de gevallen rekent een makelaars een vooraf afgesproken vast bedrag voor de verkoop.

De hoogte van tarieven van makelaars zijn niet in elke stad hetzelfde. Net als vorig jaar, is ook dit jaar Utrecht de duurste stad van de vier grote steden. Utrechtse makelaars rekenen gemiddeld 5.150 euro voor hun diensten. Dat is zo’n 240 euro meer dan een jaar eerder.

Den Haag komt als goedkoopste G4-stad uit de bus met een gemiddeld tarief van 3.750 euro.

LEES OOK: Huis bezichtigen in de krappe woningmarkt: met deze tips van makelaars krijg je een voet tussen de deur