De hulp van een makelaar bij het verkopen van een huis is duurder geworden. De gemiddelde kosten stegen dit jaar met 375 euro.

Dit heeft vooral te maken met de stijging van de huizenprijzen. Gemiddeld bedragen makelaarskosten namelijk 1,3 procent van de verkoopopbrengst, dat is vergelijkbaar met vorig jaar.

Hoorn spant de kroon als het gaat om de hoogte van de makelaarstarieven. Van de grote steden is Utrecht het duurst.

Bekijk de top 25 van plaatsen met de hoogste makelaarskosten.

De coronacrisis heeft de huizenmarkt vooralsnog niet geraakt. Hetzelfde geldt voor makelaars: hun tarieven zijn dit jaar met gemiddeld 10 procent gestegen.

In 2020 rekenden makelaars gemiddeld 4.000 euro voor het verkopen van een huis, 375 euro meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de website Mijn Verkoopmakelaar. De vergelijkingssite nam de tarieven van makelaars in 3.000 aanbiedingen aan toekomstige verkopers onder de loep.

In de meeste gevallen (62 procent) is het tarief een percentage van de verkoopopbrengst. In 38 procent van de gevallen werd vooraf een bedrag afgesproken.

Tijdens de coronacrisis blijft de vraag naar woningen groot en blijven de huizenprijzen stijgen. Makelaars moeten al die geïnteresseerden anders bedienen door de coronacrisis.

Een open huis waar veel woningzoekers in één keer een huis kunnen bezichtigen, is nu niet mogelijk. Makelaars zijn meer tijd kwijt aan het één-voor-één begeleiden van een bezichtiging.

Makelaar profiteert van stijgende huizenprijzen

Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar, betwijfelt wel of de tariefstijging helemaal te verklaren is door extra werkdruk. "De hogere tarieven zijn voor een deel ook te verklaren door de stijgende huizenprijzen", zegt Steenkamer.

"Naar verhouding vragen makelaars namelijk hetzelfde percentage van de verkoopopbrengst als vorig jaar, waardoor zij meeprofiteren van de stijgende huizenprijzen", licht hij toe. Gemiddeld komt de vergoeding voor een makelaar overeen met 1,3 procent van de verkoopopbrengst. Dit is vergelijkbaar met het percentage in 2019.

De hoogte van de tarieven verschillen sterk per stad, constateert Mijn Verkoopmakelaar. Van de grote steden is Utrecht de duurste stad om een makelaar in te schakelen. Makelaars daar rekenen gemiddeld 4.900 euro voor hun diensten.

In Utrecht zijn de gemiddelde kosten ook fors gestegen, ze zijn 1.300 euro hoger dan in 2019.

In Amsterdam steeg het gemiddelde tarief van 3.700 in 2019 euro naar 4.800 euro dit jaar, een verschil van 1.100 euro.

Kosten makelaar : de 25 duurste steden

Als ook naar kleinere plaatsen wordt gekeken, dan rolt Hoorn als duurste uit de bus. Deze gemeente staat bovenaan in de top 25 duurste steden wat betreft makelaarstarieven. Gemiddeld vragen makelaars daar bijna 5.600 euro. Rotterdam bungelt onderaan met een tarief van 3.800 euro.

Lees meer over makelaars: