Apple heeft donderdag een nieuwe lijn van MacBook Pro-laptops aangekondigd.

Het belangrijkste nieuwe kenmerk van de nieuwe computers is een nieuw soort toetsenbord met een geïntegreerde touchscreen-strook genaamd ‘Touch Bar’ die de traditionele functietoesten vervangt.

“De Mac is zo ongelooflijk belangrijk voor ons”, zei Apple-topman Tim Cook op een persevenement in het hoofdkwartier van Apple in Cupertino, Californië.

Apple lanceerde drie nieuwe modellen van de MacBook Pro: één met een 13-inch scherm en een touchscreen, één met een 13-inch scherm en één met een 15-inch scherm.

De 13-inch MacBook Pro met touchscreen kost 1999 euro of meer en gaat binnen “2 tot 3 weken” in de verkoop.

De 15-inch MacBook Pro kost 2699 euro of meer en gaat ook binnen 2 tot 3 weken in de verkoop.

De 13-inch MacBook Pro zonder touchscreen kost 1699 euro of meer en is vanaf vandaag te koop.

Dit is wat je moet weten:

CvyuwNZXYAAL__A

Foto: MacBook Pro ports. bron: Apple

De nieuwe MacBook Pro met een geïntegreerd touchscreen komt in 13-inch en 15-inch formaat. Beide computers zijn uitgerust met vier Thunderbolt-uitgangen die de USB-C connector gebruiken. Elk van de vier USB-poorten kan de computer opladen.

Beide laptops zijn uitgerust met een koptelefoonaansluiting en beide hebben een batterijduur van 10 uur.

Allebei de modellen zijn dunner dan de oude MacBook Pro van Apple. Het 15-inch model weegt 2 kilo. Beide versies hebben een groter trackpad dat twee keer zo groot is dan vroeger. Het toetsenbord is ook opnieuw ontworpen zodat het dunner is.

Apple zegt dat het nieuwe MacBook Pro-scherm 67 procent helderder is en 25 procent meer kleur heeft.

De 15-inch MacBook Pro is voorzien van een Intel i7-processor met 2133MHz geheugen en een Radeon Pro GPU met Polaris-ontwerp. Apple zegt dat de graphics 2,3 keer sneller zijn dan die van de laatste MacBook Pro.

In de 13-inch MacBook Pro zit een Intel Core i5- of i7-processor. Hij is uitgerust met Intel's Iris Graphics die twee keer sneller is dan de oude 13-inch MacBook Pro.

Dit is wat Apple zegt over de prestaties van de twee computers:

Apple performance

Foto: Apple

Apple performance

Foto: Apple

Touch Bar

Het nieuwe touchscreen-onderdeel van het toetsenbord heet Touch Bar. Het past zich aan de software die je op dat moment gebruikt aan. Als je bijvoorbeeld in Safari bent zie je snelkoppelingen en op andere momenten kan je het volume en de helderheid aanpassen.

Apple heeft de integratie van Photos met Touch Bar laten zien. Je kan door de foto's scrollen, filters toepassen en sommige aanpassingen doen.

Als je aan het typen bent, kan Touch Bar ook suggesties doen voor auto-aanvulling of voor emoji's net als het toetsenbord van de iPhone. Je kan ook gebruikersvoorkeuren instellen met de nuttigste instellingen.

Touch Bar wordt aangestuurd door een nieuwe chip die Apple T1 noemt.

Er is ook een TouchID-vingerafdruklezer in de Touch Bar geïntegreerd, die aankopen met je vingerafdruk mogelijk maakt en je laptop kan afsluiten als aanvulling op een wachtwoord.

Sommige apps van derden zullen in staat worden gesteld om snelkoppelingen te tonen op Touch Bar. Apple heeft versies van Adobe Photoshop, Microsoft Office, Djay en andere Mac-apps laten zien die de Touch Bar gebruiken om instellingen aan te passen.

Touch Bar is ook geïntegreerd met XCode, de software van Apple voor programmeurs.

Foto's:

macbook pro light pad

Foto: Apple

macbook pro light pad

Foto: Apple

macbook pro

Foto: Apple

macbook pro

Foto: Apple

APPLE_1.00_00_46_07.Still001

Foto: Apple

Screen Shot 2016 10 27 at 1.50.23 PM

Foto: Apple