• Mensen in heel Nederland met milde klachten moeten thuisblijven om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden geschrapt.
  • Bedrijven wordt gevraagd thuiswerken te stimuleren.
  • Scholen worden nog niet gesloten. In het hoger onderwijs moeten grootschalige hoorcolleges worden vermeden en nu online plaatsvinden.
  • Bezoek aan kwetsbare personen wordt afgeraden.

Er gelden nieuwe regels ter voorkoming van het verder verspreiden van het coronavirus. Dat maakte minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vandaag bekend in een persconferentie. Niet alleen in Brabant maar in heel Nederland moeten mensen nu thuisblijven bij milde klachten.

Daarnaast worden alle bijeenkomsten in heel Nederland met meer dan 100 personen voorlopig opgeschort. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om tentoonstellingen in musea, zei minister Bruins na crisisberaad. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart. Met de nieuwe regels komen de eerdere voorschriften voor Brabant te vervallen, die gelden nu namelijk niet voor 7 dagen maar ook tot 31 maart.

Premier Rutte adviseert het hoger onderwijs om grootschalige hoorcolleges de komende tijd online te verzorgen. Scholen in het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs en het mbo blijven voorlopig nog gewoon open. Bezoek aan kwetsbare personen wordt afgeraden.

Bedrijven wordt gevraagd thuiswerken te stimuleren.

Van zorgpersoneel en personeel in ‘vitale processen’ wordt veel gevraagd, erkent de rijksoverheid. Toch wordt juist dit personeel wel gevraagd gewoon te werken en pas thuis te blijven bij klachten. “Overleg zo nodig met uw werkgever”. Zorgpersoneel wordt ook gevraagd niet naar het buitenland te reizen.

Maatregelen in Brabant gaan nieuwe fase in

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan. Bezoek aan kwetsbare mensen wordt afgeraden.

Zeker in de provincie Brabant gaan de maatregelen een nieuwe fase in, van indammen naar mitigeren, zo schetste Jaap van Dissel, de directeur van het RIVM. In andere provincies is het nog niet zo ver, maar gelden nu dus wel aanvullende maatregelen die het eerst al in de zuidelijke provincie van kracht waren.

Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er "nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden", aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. Dat betekent dat Nederland "niet exact meer grip heeft" op wat zich afspeelt.

Lees meer over het coronavirus: