• Lucid Motors heeft nieuwe gegevens bekend gemaakt over de aankomende Lucid Air Pure, het goedkoopste model van de fabrikant van elektrische auto’s tot nu toe.
  • De Lucid Air Pure zal een grotere actieradius hebben en goedkoper zijn dan een Tesla Model S.
  • De Air Pure kan 653 kilometer op een volle accu afleggen, en moet dit jaar nog in de VS verschijnen.
  • Lees ook: Chinese fabrikanten van elektrische auto’s willen de Europese markt bestormen

Lucid Motors, een Amerikaanse startup die tot nu toe alleen dure elektrische auto’s maakt, heeft het vizier gericht op Tesla. Het jonge bedrijf komt met een nieuw model dat niet alleen goedkoper is dan de Tesla Model S, maar ook nog eens een grotere actieradius heeft, in de VS tenminste…

Deze week toonde het in Californië gevestigde Lucid Motors de eerste details van de Air Pure, de goedkoopste auto die de fabrikant tot nu toe maakt. De luxueuze elektrische auto krijgt een actieradius van 653 kilometer, wat 19 kilometer meer is dan de Tesla Model S die het na 634 kilometer opgeeft.

Daarnaast ligt de Amerikaanse prijs van de Lucid Air Pure ruim 12.000 dollar lager dan die van de Model S. In euro’s gerekend komt dat ongeveer op hetzelfde neer. Hij moet 92.900 dollar gaan kosten, tegenover 104,990 dollar voor de Tesla.

Een Nederlandse vergelijking valt niet te maken om twee redenen: ten eerste is de Nederlandse prijs van de Lucid Air Pure nog niet bekend. En ten tweede heeft de Model S op het moment van schrijven geen prijs meer in Nederland. Hij is via de website van Tesla niet te bestellen, en wanneer dat wel weer gebeurt, is het mogelijk dat Tesla de prijs aanpast. Dat doet het immers met enige regelmaat.

Wel zijn er verwachtingen dat de Air Pure in Nederland rond een ton gaat kosten. Daarmee zou hij ongeveer hetzelfde kosten als de Model S die voorheen voor net geen ton bij Tesla besteld kon worden.

De Lucid Air Pure.
De Lucid Air Pure.
Lucid Motors

Volgend jaar wordt het gat tussen de Lucid Air Pure en de Tesla Model S nog groter, want dan komt er een via de achterwielen aangedreven variant van de Pure op de markt. Die wordt nog goedkoper: 87.400 dollar.

Jarenlang was Tesla alleenheerser wat betreft de actieradius van elektrische auto’s, tot Lucid op de markt verscheen.

De Lucid Air nam in 2021 de troon van Tesla over met de 169.000 dollar kostende Dream Edition die net geen 900 kilometer op een volle accu kon afleggen. De Dream Edition was in Nederland al te bestellen. Deze kostte, schrik niet, 220.000 euro.

De auto was ook krachiger. De Model S Plaid heeft 1020 pk, de Lucid Air Dream Edition heeft 1.111 pk.

De Lucid Air Pure.
De Lucid Air Pure.
Lucid Motors

Maar Lucid kan zich nog lang niet meten met Tesla, dat in veel landen ter wereld het best verkopende merk voor elektrische auto's is. Ook qua productie komt het niet in de buurt van de 1 miljoen Tesla’s die dit jaar van de band rolden. Maar toch houdt Tesla-topman Elon Musk de ontwikkelingen bij Lucid Motors goed in de gaten. Waarschijnlijk ook omdat Lucid wordt geleid door een voormalige ingenieur van Tesla.

In 2020 verlaagde Musk de prijs van de Model S naar 69.420 dollar, omdat Lucid eerder zei dat het onder de prijs van de Model S zou gaan zitten. Sindsdien zijn zowel de Model S als de Lucid Air aanzienlijk duurder geworden.

De productie van de vierwielaangedreven Air Pure start in december. Hij zal 480 pk hebben en binnen 15 minuten zo’n 320 kilometer kunnen laden, aldus de fabrikant.

LEES OOK: Dit elektrische Rotterdamse autootje moet 130 km/u halen, 300 km kunnen afleggen en €30.000 gaan kosten: bekijk de Yksi