KLM schrapt tijdelijk een aantal vluchten naar China uit financiële overwegingen en door het coronavirus, zo bericht de NOS. En ze zijn niet de enige: British Airways, United Airlines, American Airlines, Air Asia, Cathay Pacific, Air India, IndiGo, Lufthansa en Finnair hebben inmiddels aangegeven tijdelijk niet meer op het land te vliegen.

KLM behoudt de zeven wekelijkse vluchten naar Beijing in stand, maar schrapt directe vluchten naar Xiamen, Chengdu en Hangzhou en brengt het aantal wekelijkse vluchten naar Shanghai terug van elf naar zeven. British Airways pakt het drastischer aan en zei woensdag alle directe vluchten tussen het VK en China op te schorten.

Ken Herbert, een analist van het Canadese Canaccord, verwacht een gemiddeld verlies van zo’n 13 procent voor de luchtvaartmaatschappijen door het virus. Hij baseert dat cijfer op data van de International Air Transportation Association, die eerder geleden verliezen tijdens virusuitbraken zoals SARS in kaart bracht. Toch blijft het nog onduidelijk hoe zwaar de financiële impact van het virus echt zal zijn, omdat het nog in zo’n vroeg stadium verkeert.

Ondanks dat dit virus nu al zijn stempel op de luchtvaartindustrie drukt, ziet Herbert het niet zo zwaar in: “De luchtvaart veert altijd snel weer op na een pandemie.” Hij verwacht dat vooral de Aziatische maatschappijen er flink onder zullen lijden, zoals we ook zagen tijdens de uitbraak van het SARS-virus in 2003. “SARS gaf die maatschappijen destijds een economische mokerslag”, zegt Herbert.

Quarantaineruimtes op vliegvelden

Het coronavirus, dat voor het eerst werd ontdekt in de Chinese stad Wuhan, heeft in China 123 slachtoffers gemaakt en er zijn meer dan 6.000 mensen besmet. Tot nu toe zijn er 56 gevallen buiten China geconstateerd, waaronder in de VS, Frankrijk, Japan en Duitsland.

Naast luchtvaartmaatschappijen nemen ook vliegvelden maatregelen tegen het oprukkende virus. Zo krijgt het Londense vliegveld Heathrow speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio’s waar het virus heerst en worden mensen uit die gebieden op het vliegveld van Istanbul direct naar een speciale quarantaineruimte gebracht.

Lees meer over het coronavirus:

Lees ook op Business Insider