Steeds meer luchthavens nemen maatregelen tegen het coronavirus dat al zeventien doden heeft geëist. Zo krijgt het Londense vliegveld Heathrow speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio’s waar het virus heerst.

Ook Turkije heeft maatregelen genomen om verspreiding van het ziekte tegen te gaan. Het vliegveld op Istanbul brengt mensen uit het gebied waar het virus voorkomt naar een speciale quarantaineruimte. Mogelijke patiënten worden direct naar het ziekenhuis gebracht met een speciale ambulance.

Donderdag is in Rome nog een vliegtuig uit Wuhan geland. Van de ruim tweehonderd mensen aan boord werd op de luchthaven Fiumicino de lichaamstemperatuur opgenomen. Daarbij is gebruikgemaakt van een speciale scanner, meldde persbureau ANSA. Er zijn voor zover bekend geen dragers van het virus gesignaleerd.

Rusland heeft de controle aangescherpt op alle vliegvelden en bij alle grensovergangen met China. Rusland en China delen 4200 kilometer grens. Daar worden mensen die Rusland in willen gescreend. Wuhan, waar het virus uitbrak, ligt ongeveer 24.000 kilometer van de Russische grens.

In de Verenigde Staten worden op steeds meer luchthavens gescreend op het virus. Vorige week gebeurde dat al op de vliegvelden van New York, Los Angeles en San Francisco. Inmiddels zijn de controles ook aangescherpt op de vliegvelden van Atlanta en Chicago.

In Australië krijgen passagiers uit het risicogebied informatie over de symptomen van de ziekte. Mensen die denken dat ze het coronavirus hebben opgelopen wordt gevraagd zich te melden.

Schiphol neemt nog geen maatregelen

Vooralsnog neemt Schiphol nog geen bijzondere maatregelen voor reizigers en vliegend personeel vanwege het coronavirus. De reden is dat de luchthaven geen rechtstreekse vluchten heeft van en naar Wuhan, dat geldt als het epicentrum van de virusuitbraak.

"Voor Nederland zijn extra maatregelen op dit moment niet aan de orde", zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarbij is het opmeten van de temperatuur van passagiers volgens het RIVM geen effectieve maatregel om vast te stellen of ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat komt doordat er momenteel heel veel mensen met griep rondlopen, met ongeveer dezelfde symptomen.

Ook KLM neemt geen bijzondere maatregelen voor reizigers en vliegend personeel. Wel raadt de luchtvaartmaatschappij aan op de hygiëne te letten en bijvoorbeeld handen te wassen voor en na het eten en contact met dieren te vermijden. "KLM staat in nauw contact met zowel de gezondheidsautoriteiten als luchtvaartinstanties en houdt de situatie goed in de gaten", laat het bedrijf weten.

Wuhan epicentrum virusuitbraak

Het aantal mensen bij wie in China het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is gestegen naar 571. Zeventien mensen in de leeftijd van 48 tot 89 jaar zijn tot dusver aan het virus bezweken, meldde persbureau Xinhua. Ze woonden allemaal in de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is.

Wuhan geldt als het epicentrum van de virusuitbraak. Het uitgaand verkeer en het openbaar vervoer is er stilgelegd. Ook zijn wegen afgesloten.

De stad heeft zijn inwoners gevraagd de stad vanaf donderdag niet te verlaten tenzij er een bijzondere noodzaak is. Wuhan is een stad met zo'n 11 miljoen inwoners, 1000 kilometer ten zuiden van Peking in de centrale provincie Hubei. De metropool is groter dan bijvoorbeeld New York en Lodnen en is een belangrijk commercieel en industrieel centrum.

Huanggang ook geïsoleerd

Ook de Chinese stad Huanggang wordt door de autoriteiten geïsoleerd vanwege het coronavirus. Huanggang ligt 40 kilometer ten oosten van Wuhan  Chinese media berichtten dat al het uitgaande verkeer en het openbaar vervoer in de stad van 7 miljoen inwoners met ingang van vrijdag vrijwel wordt stilgelegd. De inwoners worden opgeroepen de stad niet te verlaten tenzij daar zeer dringende redenen voor zijn.

Vooralsnog zijn er buiten China zeven gevallen bekend. Het gaat om drie mensen in Thailand en in Japan, Taiwan, de VS en Zuid-Korea elk één geval. Ook in de autonome Chinese steden Macau en Hongkong is sprake van één geval elk. Volgens de Chinese autoriteiten zijn er bijna 5000 mensen die medisch worden geobserveerd omdat ze contact met patiënten hebben gehad.

Overleg Wereldgezondheidsorganisatie

Bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève wordt donderdag opnieuw overlegd over de vraag of er sprake is van een "medische noodsituatie van internationale zorg". Dat zou betekenen dat er een internationale aanpak moet komen voor het probleem, zoals eerder gebeurde bij het zika-virus en de ebola-uitbraak.

Tot nu toe heeft de WHO zes keer een noodsituatie uitgeroepen. Dat gebeurde onder andere bij uitbraken van zika, polio en ebola.