Het nieuwe coronavirus dat in China al zeker tachtig mensen het leven heeft gekost, is volgens deskundigen van de Universiteit Utrecht “vrijwel zeker” afkomstig van vleermuizen.

De virologen Berend-Jan Bosch en Raoul de Groot verwijzen de theorie dat het virus bij slangen vandaan zou komen, die de afgelopen dagen in diverse internationale media aandacht kreeg, naar het rijk der fabelen. Die is volgens hen “ongefundeerd en blijkt niet uit de analyse van erfelijk materiaal”.

De virologen zijn bekend met coronavirussen: ze deden eerder onderzoek naar SARS en MERS. Het nieuwe virus, dat voorlopig nCoV-2019 is gedoopt, hoort tot dezelfde familie van virussen. Het kan net als SARS en MERS luchtweginfecties veroorzaken, die soms dodelijk aflopen. Volgens de onderzoekers uit Utrecht zijn er echter “aanzienlijke verschillen” tussen de virussen, waardoor nu nog onduidelijk is hoe het zich precies verspreidt en hoe gevaarlijk het is voor de mens.

In China zijn zeker tachtig mensen aan het virus bezweken. Epicentrum van de uitbraak is de miljoenenstad Wuhan.

Bosch en De Groot sluiten niet uit dat het virus zich zal ontwikkelen tot een wereldwijde epidemie. Maar ze zeggen ook dat de uitbraak zich “in een pril stadium” bevindt. “Hopelijk hebben de maatregelen effect en kan de epidemie beteugeld worden.”

Overheidsmaatregelen

Nederland behandelt het nieuwe coronavirus uit China in het vervolg als een zogeheten A-ziekte. Dat betekent bijvoorbeeld dat artsen alarm moeten slaan als ze alleen al de verdenking hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt die maatregel op advies van deskundigen. Hij neemt alle adviezen van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) over, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Lees ook op Business Insider

Er komt geen toegangscontrole op Schiphol om besmette reizigers te onderscheppen. Dat werkt volgens de experts niet goed en maakt daardoor nauwelijks verschil. Wel worden reizigers via informatieschermen boven de bagagebanden gewaarschuwd en ingelicht.

Mondkapjes zijn niet nodig, vinden de deskundigen. Zorgvuldig hoesten in de elleboogholte, goed de handen wassen en niet te dicht bij zieke mensen komen is genoeg.

Ieder ziekenhuis kan mensen zo nodig opnemen in quarantaine. De minister gaat in kaart brengen hoeveel patiënten alle ziekenhuizen samen kunnen bergen. In China, waar het virus als eerste de kop heeft opgestoken, blijken veel te weinig bedden beschikbaar en worden inderhaast nieuwe ziekenhuizen uit de grond gestampt.

Huisartsen krijgen nog aanvullende informatie over hoe ze moeten optreden als ze denken dat een patiënt het virus onder de leden heeft. Mensen met het virus hebben longklachten en zijn kortademig. Ook hebben ze koorts. Wie die verschijnselen heeft binnen twee weken na terugkomst uit een plaats waar het virus rondwaart of in aanraking is geweest met een besmette patiënt moet worden onderzocht.

Twee mensen in Nederland zijn vorige week getest op het nieuwe coronavirus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze bleken niet besmet. De twee werden getest omdat ze klachten hadden en in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan waren geweest, aldus de RIVM-zegsman.

Cruises geschrapt

De Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean heeft een aantal reizen geschrapt met een van zijn schepen, de Spectrum of the Seas. De reden is de uitbraak en de snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus in China.

Spectrum of the Seas is volgens de maatschappij het enige schip in de vloot dat in China is gelegen. De geplande afvaarten op 27 en 31 januari gaan niet door. Het 347 meter lange schip kan tot 4905 reizigers herbergen. Vakantiegangers die de cruise hadden geboekt, krijgen hun geld terug.

LEES OOK: Beleggers schrikken nu echt van de gevolgen van het coronavirus: AEX sluit onder de 600 punten