De poging van Facebook om een cryptomunt te lanceren stuit op kritische reacties van centrale bankiers in de VS en Europa. Maar het is niet allemaal kommer en kwel voor de libra.

Cryptomunt libra, waar techreus Facebook momenteel aan werkt, zou onder bepaalde bestaande regels kunnen vallen met betrekking tot toezicht. Dat meldt het wereldwijde samenwerkingsverband van beurstoezichthouders IOSCO.

Momenteel wordt gekeken of extra toezicht nodig is op dergelijke initiatieven als libra. De bevindingen van IOSCO tot nu toe wijzen erop dat de munten in potentie voordelen kunnen bieden, maar dat er ook risico’s aan kleven. Al met al zijn de eigenschappen projecten als die achter de libra typerend voor gereguleerde effecten, concludeert IOSCO.

Facebook beloofde eerder de libra pas te lanceren als de autoriteiten in de Verenigde Staten daar toestemming voor geven. Wel waarschuwde Facebook-baas Mark Zuckerberg dat de rest van de wereld niet stilzit. Volgens hem probeert onder andere China de komende maanden eenzelfde soort cryptomunt te lanceren.

Facebook kampt met forse kritiek op libra

Facebook-baas Mark Zuckerberg had in oktober in het Amerikaanse Congres de nodige moeite om politici achter zijn plannen voor cryptomunt libra te krijgen. De criticasters vroegen zich met name af of Facebook wel het juiste bedrijf was om een dergelijk project op te zetten, in het licht van de vele privacyvraagstukken die de techreus nog niet allemaal heeft weten op te lossen.

Aan het begin van zijn getuigenis in de speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden vroegen de beleidsmakers niet alleen naar de plannen voor de digitale munt. Te meer vroegen zij zich af of de 35-jarige directeur moet worden vertrouwd met de enorme macht die zijn bedrijf heeft. Wereldwijd zijn er namelijk circa 2,7 miljard gebruikers van Facebook-diensten.

Volgens commissievoorzitter Maxine Waters moet Facebook stoppen met werken aan het libra-project, tot het moment dat het bedrijf een reeks niet-gerelateerde "tekortkomingen" in zijn sociale media-activiteiten aanpakt. Volgens haar moet er een discussie komen over of Facebook al dan niet moet worden opgeknipt.

Vanwege de kritiek op de libra haakten bedrijven af die Facebook in eerste instantie warm had gemaakt voor het project. Creditcardverstrekkers Visa en Mastercard, betalingsbedrijf Stripe en webveiling eBay trokken zich afgelopen oktober terug als partners van het project en stappen uit de Libra Association. Die organisatie die de digitale munteenheid van Facebook ontwikkelt komt juist komende week bijeen om een overeenkomst te tekenen.

De drie ondernemingen waren niet de eersten die afhaakten. Begin oktober stapte betalingsbedrijf PayPal al uit het libraproject. Net als dat bedrijf laten Visa, Stripe en eBay nu weten libra met interesse te blijven volgen en open te staan voor een samenwerking in de toekomst.

LEES OOK: Het hoofd van Facebooks cryptoproject legt uit waarom libra kan werken, zelfs al je Facebook niet vertrouwt