De duurzame, levende doodskist van architect en biodesigner Bob Hendrikx heeft hoge ogen gegooid in het Viaplay-programma Dragons’ Den. Hendrikx wist met zijn pitch 1 miljoen euro op te halen bij investeerders Pieter Schoen en Shawn Harris.

De twee krijgen een belang van 30 procent in Hendrikx’ bedrijf. Zijn startup Loop Biotech, die is gevestigd op de campus van de TU Delft, wil de kapitaalinjectie gebruiken om internationaal uit te breiden en op te schalen.

Hendrikx’ uitvinding, de Living Cocoon, is een duurzaam alternatief voor de reguliere doodskist. Met behulp van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, wordt het lichaam sneller gecomposteerd. Hierdoor ontstaat een rijke voedingsbodem voor bomen en planten.

De door Bob Hendrikx ontworpen doodskist. Foto: Loop Biotech
De door Bob Hendrikx ontworpen doodskist. Foto: Loop Biotech

Tijdens langdurig materiaalonderzoek aan de TU Delft ontdekte Hendrikx dat mycelium zowel gifstoffen als dode, organische materialen omzet naar bruikbare voedingsstoffen voor de natuur. Perfect voor de zelfafbrekende, natuurlijke doodskist.

Het is bekend dat verschillende schimmels nuttig zijn voor bomen en planten, onder meer omdat ze voedingsstoffen beschikbaar maken en schadelijke stoffen kunnen opnemen.

De juiste paddenstoel

Bij de lancering trok de levende doodskist de aandacht van onder andere CNN, The Guardian en de BBC. Insider publiceerde een video waarin Hendrikx uitlegt hoe je mycelium tot een doodskist laat uitgroeien. Zo laat hij zien dat het moeilijk is om de juiste paddenstoel te vinden.

Foto: Loop Biotech
Foto: Loop Biotech

Na alle exposure vindt hij het tijd voor een volgende stap. "Met het opgehaalde groeigeld kunnen we ons bedrijf wereldwijd uitrollen en opschalen. Door inzet van automatisatie, ontwikkeling van ons productportfolio maar ook de bouw van een fabriek met hoge capaciteit”, aldus Hendrikx in een persbericht.

Voor de investeerders Pieters Schoen en Shawn Harris was onder meer het duurzame aspect reden om in te stappen. De twee willen hun investeringsportfolio's uitbreiden met toekomstbestendige en innoverende bedrijven. "De duurzame, uitstootbeperkende filosofie van Loop Biotech sluit naadloos aan bij de formules van onze tribe”, zegt oprichter van Orange Wings Shawn Harris.

Schoen werd behalve door het product, ook door het pionierschap van Hendrikx getriggerd. Hij noemt de Living Cocoon "mijn droomgrafkist". "Ik vind het een mooie gedachte dat ik van dode vezels naar nieuw leven ga!”, vult de oprichter van Shoe Investments aan.

Lees meer over Dragons' Den: