Een piepkleine tekening van Leonardo da Vinci heeft donderdag op een veiling van Christie’s 10,3 miljoen euro opgebracht.

De schets, ‘Head of a Bear’, meet amper 7 bij 7 centimeter.

Experts geloven dat de tekening uit Da Vinci’s schetsboeken komt.

Zou je meer dan 10 miljoen euro neertellen voor een tekening ter grootte van een plakbriefje? Het antwoord van een kunstkoper was een volmondig ‘ja’.

De tekening is een schets van Leonardo da Vinci. Het is een van de zeldzame werken van de Italiaanse meester die in de laatste 20 jaar zijn geveild.

De schets, getiteld ‘Head of a Bear’, is gemaakt met behulp van een techniek genaamd ‘zilverpunt‘, waarbij kunstenaars een dunne zilverdraad met een geïmproviseerde stift gebruiken om etsen op papier te maken.

Da Vinci's 'Head of a Bear’. Foto: Carlo Allegri/Reuters
Da Vinci’s ‘Head of a Bear’. Foto: Carlo Allegri/Reuters

De piepkleine schets van amper 7 bij 7 centimeter is donderdag in Londen geveild voor een bedrag van omgerekend 10,3 miljoen euro (ruim 8,85 miljoen pond) aan een onbekende koper. Veilinghuis Christie’s heeft niet onmiddellijk gereageerd op een vraag van Insider over de identiteit van de koper.

“De tekening werd uitgevoerd in zilverpunt op licht geprepareerd papier, een scherpe en veeleisende techniek die Leonardo in zijn jeugd leerde van zijn meester Andrea del Verrocchio, de destijds belangrijkste kunstenaar in Florence”, schreef Christie’s in de veilinglijst van het stuk.

Christie’s merkt op dat, afgezien van het kleine formaat, de schets een “voortreffelijke demonstratie is van Leonardo da Vinci’s onovertroffen meesterschap als tekenaar en van zijn baanbrekende houding ten opzichte van de studie van de natuur”.

Een van de weinige Da Vinci-tekeningen in omloop

Volgens het veilinghuis is ‘Head of a Bear’ een van de slechts acht tekeningen die nog in particuliere handen zijn. De rest is opgekocht door musea.

Het veilinghuis merkte ook op dat het stuk een “voorname herkomst” had, aangezien het zich vroeger in de privécollectie van de 19e-eeuwse Britse portretschilder en kunstverzamelaar Sir Thomas Lawrence bevond.

Interessant is dat de schets in 1860 bij Christie’s werd verkocht voor slechts 2,91 euro (2,50 pond), wat vandaag de dag overeenkomt met ongeveer 362 euro (311 pond).

Da Vinci’s tekeningen worden zelden geveild. De laatste die op een veiling verscheen was ‘Horse and Rider’, een zilverpunttekening van amper 12 bij 8 centimeter van een paard tussen twee bomen. Dit werk ging in 2001 bij Christie’s over de toonbank voor omgerekend 9,4 miljoen euro (8,1 miljoen pond).

Toch is dit bij lange na niet de hoogste prijs die een meesterwerk van Da Vinci op een veiling heeft opgebracht. In 2017 werd zijn ‘Salvador Mundi’, een portret van Jezus Christus gemaakt rond 1500, verkocht voor omgerekend ruim 380 miljoen euro (450 miljoen dollar) bij Christie’s in New York.

Dit is tot op heden het duurste kunstwerk dat ooit op een veiling is verkocht.

LEES OOK: Veilinghuis Sotheby’s accepteert cryptobetalingen voor een diamant van $15 miljoen