• Bij een ledenraadpleging door GroenLinks en de PvdA hebben partijleden in grote meerderheid gestemd voor een gezamenlijke kieslijst bij de verkiezingen van 22 november.
  • De grote vraag is nu wie de fusielijst gaat aanvoeren als lijsttrekker.
  • Een van de namen die wordt genoemd is die die van PvdA-coryfee Frans Timmermans.
  • Lees ook: Partijbestuur wil Lilian Marijnissen houden als lijsttrekker van de SP

De leden van GroenLinks en de PvdA hebben zich in grote meerderheid uitgesproken voor een gezamenlijke lijst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 22 november.

Dat bleek maandag bij de bekendmaking van de uitslagen van twee afzonderlijke ledenraadplegingen.

Bijna 92 procent van de stemmende GroenLinks-stemmen heeft voor gestemd, bij de PvdA was dit een kleine 88 procent. Steun voor de plannen van beide partijtoppen om verder samen op te trekken werd verwacht, maar in de zaal in Utrecht waar leden van beide partijen bijeen waren, werd geschokt en enthousiast gereageerd op de massale voorstem bij zowel PvdA als GroenLinks.

Beide linkse oppositiepartijen werken al langer samen, maar het einde van het kabinet Rutte IV heeft de samenwerking in een stroomversnelling gebracht. GroenLinks-leider Jesse Klaver en Attje Kuiken van de PvdA kondigden direct na de val van het kabinet aan samen de verkiezingsstrijd te willen aangaan.

Beide leiders willen de krachten bundelen in een versplinterd politiek landschap. Wie de lijsttrekker gaat worden is nog niet bekend. Namen die de ronde doen zijn onder anderen die van Europees Commissaris Frans Timmermans en Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam.

De leden hebben zeven dagen de tijd gehad om hun stem uit te brengen. Het groene licht voor een gemeenschappelijke kieslijst betekent dat nog niet dat beide partijen gaan fuseren.

De partijbesturen overleggen de komende dagen met elkaar over hoe de samenwerking georganiseerd gaat worden. Leden van de twee partijen moeten namelijk gaan stemmen over zowel één kandidatenlijst als één programma. Donderdag wordt hier meer bekend over. Duidelijk is wel dat er een gezamenlijk congres wordt georganiseerd voor de verkiezingen.

Er blijven twee partijen, maar met één fractie in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer vormen beide partijen sinds mei al één fractie onder leiding van Paul Rosenmöller (GroenLinks).

LEES OOK: De natuurherstelwet van eurocommissaris Frans Timmermans krijgt nipte meerderheid in Europees Parlement: tijd om naar Den Haag te gaan?