• Het partijbestuur van de SP wil graag dat Lilian Marijnissen weer lijsttrekker wordt.
  • Volgens partijvoorzitter Jannie Visscher heeft Marijnissen “de afgelopen jaren grote kracht, leiderschap en inspiratie laten zien”.
  • Marijnissen zelf noemt “het einde van tijdperk-Rutte goed nieuws voor het land”.
  • Lees ook: Verkiezingen Tweede Kamer vinden plaats op woensdag 22 november

Naast de vele prominente politici die de politiek verlaten, zijn er ook bekende gezichten die we bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer zullen terugzien.

Het partijbestuur van de SP heeft Lilian Marijnissen gevraagd opnieuw lijsttrekker te zijn voor de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen in november. Volgens partijvoorzitter Jannie Visscher heeft Marijnissen “de afgelopen jaren grote kracht, leiderschap en inspiratie laten zien”.

Marijnissen zelf noemt “het einde van tijdperk-Rutte goed nieuws voor het land”. Ze zegt te hopen op een “echte ideeënstrijd. Tijd voor nieuwe politiek.”

In een interview met De Telegraaf zegt ze: “De afgelopen kabinetsperiode liep ik tegen een behoorlijk dichte deur aan. Het trio Rutte, Hoekstra en Kaag hield alles tegen. Nou, hoe mooi is het dat die hele bende nu afzwaait.”

Volgens Marijnissen zijn onder de kabinetten-Rutte "onze publieke voorzieningen tot op het bot gecommercialiseerd en uitgekleed. De overheid wordt diep gewantrouwd, en terecht. We hebben de hoogste bedrijfswinsten, terwijl het Rode Kruis meldt dat 400.000 mensen in Nederland in voedselnood leven."

Marijnissen zegt in de krant dat ze baalt van het vertrek van SP-Kamerlid Renske Leijten. "Zij was een échte volksvertegenwoordiger. Ik heb veel met haar gepraat, dan word je ook vriendinnen. (..) In het partijbelang had ik haar graag bij de fractie gehouden."

Tot vrijdag 21 juli kunnen zich nog SP-leden melden als tegenkandidaat voor het lijsttrekkerschap. De dag daarna beslist de partijraad van de SP wie de lijst gaat aanvoeren.

Wie vertrekt uit of blijft in de Haagse politiek?