LeasePlan blaast zijn geplande beursgang af vanwege de slechte omstandigheden op de aandelenmarkten.

De mededeling komt precies een week nadat de Nederlandse autoleasemaatschappij zijn plannen om naar de beurs te gaan wereldkundig maakte.

Wanneer een beursgang wel weer op de agenda komt, kan het bedrijf niet zeggen.

Vorige week kondigde LeasePlan aan binnen enkele weken naar de beurzen in Amsterdam en Brussel te willen gaan, onvoorziene omstandigheden daargelaten.

Het in 1963 opgerichte LeasePlan is een van de grootste leasemaatschappijen in de wereld, met een jaaromzet van dik 9 miljard euro en 1,8 miljoen auto’s in meer dan dertig landen.

Begin deze week bleek dat de economische tegenwind in Turkije LeasePlan parten speelt. In het slechtste geval moet het leasebedrijf, dat binnen enkele weken aan de Amsterdamse beurs genoteerd wil zijn, zelfs een afschrijving van 130 miljoen euro nemen, meldde het Financieele Dagblad, dat niet-openbare analistenrapporten in handen heeft.

De val van de Turkse Lira raakt LeasePlan omdat Turkse lease-auto's die na afloop van contractperiodes worden verkocht, in lokale valuta worden geprijsd. De lira's die LeasePlan krijgt bij de verkoop van Turkse lease-auto's, zijn door de val van de Turkse munt minder waard in euro's en dat leidt tot boekhoudkundige pijn.

LeasePlan stevende oorspronkelijk af op een beursnotering op donderdag 1 of vrijdag 2 november.

Beursonrust torpedeert beursdebuut LeasePlan

Financiële markten zijn sinds woensdag flink in mineur. Op obligatiemarkten vertonen rentes een opwaartse beweging en dat leidt tot onrust onder aandelenbeleggers.

Hogere rentekosten zorgen in principe ook voor hogere leenkosten voor beursgenoteerde bedrijven. En dat betekent dat de omzet hard moet groeien om te zorgen dat hogere rentes niet gaan bijten in de winst.

Woensdag dook het ‘rentespook’ duidelijk op, toen Amerikaanse aandelenbeurzen met flinke dalingen te kampen kregen. De belangrijkste graadmeters in New York kenden hun grootse verliesbeurt in maanden.

Donderdag gingen ook beurzen in Europa en Azië verder omlaag. In Amsterdam heeft de AEX-index binnen acht dagen zo'n 6 procent aan waarde verloren.

Analist: 'Ik vind dit heel vreemd'

Een woordvoerster van LeasePlan wilde desgevraagd niets zeggen over de toekomstplannen van het bedrijf, maar verklaarde wel dat "volatiliteit op de beurs nooit goed is''. Overigens zou LeasePlan in het voorjaar ook al een plan voor een beursgang hebben opgeschort.

"Ik vind dit heel vreemd", zegt analist Jos Versteeg van zakenbank InsingerGilissen in een eerste reactie. "Heel raar dat ze na de eerste 5 procent koersdaling op de beurs meteen zenuwachtig worden. Ik heb niet de indruk dat er de afgelopen week wereldschokkende gebeurtenissen zijn geweest die niet van tevoren waren te voorzien."

Het gebeurt vaker dat een bedrijf een beursgang afblaast, maar zelden zo kort op de aankondiging van het plan. Versteeg oppert nog dat de mogelijke afschrijving van tientallen miljoenen euro's in Turkije er wellicht iets mee te maken heeft, maar daarvoor zou hij eigenlijk meer onderzoek moeten doen.

LEES OOK: Rente-onrust zorgt voor forse beursdreun op Wall Street en in Europa – Trump gooit olie op het vuur met aanval op Fed