• Computerpionier Larry Tesler is overleden op 74-jarige leeftijd. Hij bedacht in de jaren 70 een manier om stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken.
  • Tesler werkte bij Xerox, waar hij in 1979 Apple-oprichter Steve Jobs rondleidde. Die zag daar voor het eerst de grafische gebruikersomgeving.
  • Jobs haalde Tesler naar Apple en verwerkte de ideeën in de Lisa- en Macintosh-computers.

De Amerikaanse computerpionier Larry Tesler is overleden. Hij bedacht in de jaren 70 een manier om stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. ‘Cut, copy and paste’, noemde Tesler dat. Het wordt tegenwoordig overal gebruikt.

Tesler stierf maandag op 74-jarige leeftijd. Zijn dood kwam woensdag naar buiten via techjournalist Luke Dormehl, die veel over Apple heeft geschreven en Tesler persoonlijk kende.

Toen Tesler zijn uitvinding deed, werkte hij voor het bedrijf Xerox. Hij had een hekel aan de omslachtige systemen waar hij mee moest werken en wilde daarom dat er een eenvoudigere manier kwam.

Tesler is ook de man die Apple-oprichter Steve Jobs in 1979 rondleidde bij Xerox Parc, het fameuze onderzoekslab waar ook ethernet en de laserprinter zijn ontwikkeld. Daar zag Jobs een demonstratie van de grafische gebruikersomgeving met vensters en muis die door Xerox was ontwikkeld.

Jobs was daarvan zo onder de indruk dat hij Tesler wegplukte bij Xerox. Bij Apple ontwikkelde de computerpionier de Lisa- en Macintosh-computers met grafische gebruikersinterface. Die zorgden er tevens voor dat het grote publiek kennismaakte met copy-pasten.

Tesler werkte voor Apple ook aan de Newton MessagePad, een draagbare computer waarbij mensen rechtstreeks op het scherm konden werken. Het werd geen commercieel succes, maar het was wel de voorloper van de iPhone en de iPad.

Daarna ging Tesler naar Amazon en Yahoo!. Bij veel baanbrekende projecten speelde hij een rol. “Ik word ten onrechte de vader van de grafische gebruikersomgeving van de Macintosh genoemd. Dat was ik niet. Maar een vaderschapstest zal me misschien wel aanwijzen als een van de grootouders”, zei hij daar zelf over.

Lees ook op Business Insider

Op internet kreeg Tesler woensdag een passend eerbetoon. Uitvinder van copy-paste overleden, copy-pasteten Twitteraars massaal.

Lees meer: