• Zondag 30 april is een belangrijke deadline voor de aangifte van de inkomstenbelasting over het jaar 2022.
  • Wie de belastingaangifte niet vóór 1 mei inlevert, moet uitstel vragen om problemen te voorkomen.
  • Je kunt een verzoek indienen om uiterlijk 1 september 2023 de belastingaangifte aan te leveren.
  • Lees ook: Zo ontwijken ultrarijke miljonairs in Nederland de vermogensbelasting in box 3

Zondag 30 april is een belangrijke deadline voor de aangifte van de inkomstenbelasting over het jaar 2022. Wie de belastingaangifte niet vóór 1 mei inlevert, moet uitstel vragen om problemen te voorkomen.

Nederlanders die door de Belastingdienst daartoe opgeroepen ,zijn kunnen tot en met zondag nog belastingaangifte doen. Op de laatste dag is het traditiegetrouw druk. “Er zijn waarschijnlijk nog veel mensen die hun aangifte op het laatste moment doen of uitstel aanvragen”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Zo’n 7 miljoen particulieren en 1,8 miljoen ondernemers kregen eerder een brief met een oproep om aangifte te doen van de inkomstenbelasting. Dit kon vanaf 1 maart.

Vrijdagochtend stond de teller al op 9,1 miljoen ontvangen aangiftes. Dat is zo’n 442.000 meer dan vorig jaar rond die tijd en ook al meer dan er uitnodigingen zijn verstuurd.

Volgens de zegsman doen er elk jaar ook mensen aangifte die niet verplicht zijn dit te doen. Belastingaangifte kan bijvoorbeeld interessant zijn voor jongeren die een bijbaantje hebben en mogelijk geld terugkrijgen van de fiscus. "Jaarlijks krijgen we zo rond de 10 miljoen aangiftes binnen."

Deadline belastingaangifte: 1 mei

Als je een aangiftebrief hebt gekregen, dan moet de aangifte binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Waarschijnlijk staat er dat je voor 1 mei 2023 aangifte moet doen. In veel gevallen zal dat dus een belangrijke deadline zijn.

Lukt dat niet, dan kun je voor 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september 2023. Als de fiscus daardoor pas na 1 juli een aanslag kan opleggen, dan betaal je belastingrente van 4 procent.

Wie de belastingaangifte vóór 1 april heeft ingediend, krijgt van de Belastingdienst de toezegging dat de definitieve aanslag in juli wordt afgerond. Bij een teruggave van de Belastingdienst zou die in juli gestort moeten worden.

LEES OOK: Dit zijn belangrijke deadlines voor de belastingaangifte van 2022