Kredietbureau Fitch waarschuwt China voor een mogelijke afwaardering van zijn kredietwaardigheid. “Grote begrotingstekorten en een stijgende staatsschuld hebben de fiscale buffers de afgelopen jaren uitgehold”, stelt Fitch.

Fitch verlaagt nu de outlook, oftewel de verwachting voor het kredietoordeel, van stabiel naar negatief. Dat betekent dat er een verlaging van de kredietwaardigheid van China kan komen. Het Chinese ministerie van Financiën noemt de beslissing “betreurenswaardig”.

Volgens het kredietbureau wordt het “steeds waarschijnlijker dat het begrotingsbeleid de komende jaren een belangrijke rol zal spelen bij het ondersteunen van de groei, waardoor de overheidsschuld gestaag zal blijven stijgen”.

Fitch handhaaft voorlopig de kredietwaardigheid van China op ‘A+’. Daarbij wijst het kredietbureau op de “grote en diverse economie van het land”. Het oordeel over de kredietwaardigheid van bureaus zoals Fitch is van belang bij het uitgeven van nieuwe schulden. Een land met een hogere rating betaalt doorgaans minder rente op de staatsschuld. Als de rating daalt, kan de rente voor nieuwe overheidsleningen stijgen.

China kampt met crisis in vastgoedsector

China, de tweede economie ter wereld, worstelt met een aanhoudende crisis in de vastgoedsector, een stijgende jeugdwerkloosheid en een zwakke wereldwijde vraag naar goederen uit het land. In december verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de vooruitzichten voor China ook al naar negatief.

De Chinese staatsschuld is de afgelopen tien jaar snel gestegen toen de overheid steeds meer geld in de economie begon te pompen om de sterke groei van de afgelopen decennia vast te houden. De staatsschuld bedroeg medio vorig jaar bijna 80 procent van het bruto binnenlands product.

Bron: Trading Economics
Bron: Trading Economics

Het Chinese ministerie van Financiën kwam enkele minuten na de aankondiging van Fitch met een verklaring. Volgens het ministerie houdt Fitch geen rekening met de fiscale maatregelen die China neemt om de economische groei te stabiliseren.

Beijing heeft vorige maand zijn economische groeidoelstelling voor dit jaar op 5 procent gesteld. De leiders gaven toe dat het een uitdaging zal worden om die te halen.

De Chinese overheid geeft al jaren meer uit dan er aan belastingen binnenkomt. Het begrotingstekort lag afgelopen jaar op bijna 7 procent van de omvang van de economie (bruto binnenlands product).

Bron: Trading Economics
Bron: Trading Economics

LEES OOK: Doemverhalen over China zijn voorbarig: volgens deze econoom groeit de Chinese economie de komende jaren 2 keer zo hard als de VS