• De Amerikaanse minister van Financiën Yellen en de Chinese vicepremier He Lifeng starten een reeks gesprekken over “evenwichtige groei van de binnenlandse en mondiale economieën”.
  • “Ik ben van plan deze kans te benutten om te pleiten voor een gelijk speelveld voor Amerikaanse werknemers en bedrijven”, zei Yellen na afloop in een verklaring.
  • Volgens staatspersbureau Xinhua rieken de Amerikaanse woorden “naar een voorwendsel voor het invoeren van meer protectionistisch beleid”.
  • Lees ook: China loopt op tegen muur van argwaan in de VS en Europa – maar Westen kan niet zomaar ‘ontkoppelen’

China en de Verenigde Staten gaan meer met elkaar praten over de economie. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en de Chinese vicepremier He Lifeng zijn dat overeengekomen na twee dagen van gesprekken in het Zuid-Chinese Guangzhou.

De bewindslieden deden de toezegging een reeks formele gesprekken te starten over wat ze “evenwichtige groei van de binnenlandse en mondiale economieën” noemen. In de praktijk lijkt het initiatief voor een belangrijk deel gericht op het wegnemen van Amerikaanse zorgen over China’s overtollige productiecapaciteit.

VS maken zich zorgen over Chinese overcapaciteit

“Ik ben van plan deze kans te benutten om te pleiten voor een gelijk speelveld voor Amerikaanse werknemers en bedrijven”, zei Yellen na afloop in een verklaring. Ze wees er ook op dat als China iets zou doen aan de overcapaciteit in de industrie, dit goed zou zijn voor beide landen en de wereldeconomie als geheel.

Het is bekend dat de VS zich ergeren aan bijvoorbeeld de vele elektrische auto’s en zonnepanelen die China exporteert naar het Westen. Daarmee zou het land concurrerende bedrijven in de VS en ook Europa bedreigen.

Chinese staatsmedia lijken minder positief over het "praten over Chinese overcapaciteit". Volgens staatspersbureau Xinhua rieken de Amerikaanse woorden "naar een voorwendsel voor het invoeren van meer protectionistisch beleid om Amerikaanse bedrijven te beschermen".

"Het is nu bij de wereld bekend dat Washington onder het mom van nationale veiligheid niet zal aarzelen om zijn protectionistische tanden te laten zien in gebieden waar zijn suprematie wordt uitgedaagd", klinkt het.

Minister Yellen kritisch op economisch beleid China

Sinds haar aankomst in Guangzhou op donderdag heeft Yellen veel kritiek geuit op het economische beleid in China. Ze riep de regering in Beijing op om beter om te gaan met Amerikaanse en andere buitenlandse bedrijven die in China actief zijn. Yellen omschreef de gesprekken van deze week wel als productief en openhartig.

De twee grootmachten kwamen verder overeen om samen te werken bij de bestrijding van witwassen en illegale financiering. "Dit nieuwe initiatief stelt de VS en China in staat om 'best practices' te delen en updates te geven over stappen die we ondernemen om de mazen in onze respectieve financiële systemen te dichten", aldus Yellen, die dit weekend nog doorreist naar de Chinese hoofdstad Beijing.

LEES OOK: Als Europa voor accu van elektrische auto onafhankelijk van China wil worden, gaat het om meer dan grondstoffen, stelt CEO van Franse accuproducent