De artsen van koningin Elizabeth zijn “bezorgd” om haar gezondheid. Buckingham Palace laat weten dat de koningin daarom “onder medisch toezicht” wordt gehouden.

“Na verdere evaluatie vanochtend maken de artsen van de koningin zich zorgen over de gezondheid van hare majesteit en houden haar onder medisch toezicht”, aldus het hof. De koningin is in haar vakantieverblijf Balmoral Castle in Schotland.

De 96-jarige koningin kampt al enige tijd met gezondheidsproblemen. Ze is slecht ter been en loopt al een tijdje met een wandelstok. Ook moest ze op doktersadvies regelmatig activiteiten uit de agenda schrappen.

Alle kinderen van Elizabeth zijn naar Schotland gegaan. Prins Charles, prins Edward, prins Andrew en prinses Anne zijn er, en ook Camilla, de vrouw van Charles, is bij haar schoonmoeder. Ook kleinzoon prins William is aangekomen. Zijn vrouw, Catherine, blijft thuis in Windsor.

Ook kleinzoon Harry onderbrak zijn werk om naar koningin Elizabeth te gaan. Hij woont samen met zijn vrouw Meghan Markle in de Verenigde Staten, maar was al in het Verenigd Koninkrijk. Meghan is donderdag niet met hem meegegaan naar Schotland.

Operatie Eenhoorn

Er bestaat een speciaal plan voor het geval de Britse koningin Elizabeth in haar Schotse kasteel Balmoral komt te overlijden. Onder de titel Operatie Eenhoorn is daarin geregeld wat er in dat geval moet gebeuren.

De koningin verblijft jaarlijks drie maanden in het kasteel en daarom zijn voor de eventualiteit van haar overlijden daar speciale voorbereidingen getroffen. Die lekten drie jaar geleden uit via de Schotse krant The Herald.

De plannen behelzen onder meer dat Elizabeth wordt opgebaard in Holyroodhouse, een paleis in Edinburgh dat als haar officiële Schotse residentie geldt. Daarna zou haar kist naar de kathedraal op de Royal Mile worden vervoerd, om tenslotte vanaf het centrale station Waverly per koninklijke trein langs de oostelijke kustlijn naar Londen te worden gebracht.

Balmoral Castle in Schotland. Foto: EPA/Chris Bacon
Balmoral Castle in Schotland. Foto: EPA/Chris Bacon

De koninklijke begrafenis zou tien dagen na het overlijden van de koningin plaatsvinden.

De Schotse autoriteiten houden er rekening mee dat honderdduizenden mensen naar Holyroodhouse zouden komen om afscheid te nemen van Elizabeth, de enige vorst die veel Britten hun hele leven gekend hebben.

Bezorgdheid bij voormalige Britse premiers

Meerdere voormalige Britse premiers hebben hun zorgen geuit over de gezondheidstoestand van koningin Elizabeth.

David Cameron, tussen 2010 en 2016 premier van het Verenigd Koninkrijk, schrijft op Twitter "zeer bezorgd te zijn over het nieuws van Buckingham Palace". "Ik stuur mijn oprechte gedachten en gebeden naar Hare Majesteit de Koningin en de koninklijke familie in deze zorgwekkende tijd." Tony Blair, die tussen 1997 en 2007 minister-president was, deelde een bericht van dezelfde strekking.

Boris Johnson en Theresa May, in de afgelopen jaren premiers van het Verenigd Koninkrijk, hebben nog niet gereageerd op het nieuws.

In de zeventig jaar dat Elizabeth op de Britse troon zit, hebben al vijftien premiers onder haar gediend. De meest recente daarvan is Liz Truss, die dinsdag werd aangesteld als opvolger van Johnson.

Een aantal leiders van Britse politieke partijen sprak ook de hoop uit dat de koningin herstelt. "Ik sluit me aan bij iedereen in het Verenigd Koninkrijk in de hoop dat ze herstelt", schrijft Labour-leider Keir Starmer onder meer. Leider van de Liberal Democrats, Ed Davey, schreef dat "we allemaal hopen en bidden voor haar volledige herstel".

BBC volledig in het teken gezondheidstoestand Elizabeth

De BBC heeft de programmering omgegooid vanwege de gezondheidssituatie van koningin Elizabeth. De Britse nieuwszender staat donderdag volledig in het teken van de toestand van de 96-jarige koningin.

De zender brengt het laatste nieuws, onder meer live vanaf Buckingham Palace in Londen. De BBC zendt in elk geval tot 18.00 uur (19.00 uur Nederlandse tijd) live uit met het laatste nieuws over de koningin.

LEES OOK: Waarom de Britse koninklijke familie soms ’the firm’ wordt genoemd – en wat het verschil is met het Koninklijk Huis als ‘instituut’