De Britse Koningin Elizabeth zit zeventig jaar op de troon en dat wordt groots gevierd. De 96-jarige vorstin werd donderdag luidkeels toegejuicht tijdens de traditionele balkonscène aan het einde van haar ‘verjaardagsparade’.

Vanwege het platina jubileum vlogen zeventig toestellen van de Britse luchtmacht in diverse formaties over het paleis. Vrijwel de hele Mall, de bekende straat voor het paleis, stond vol met feestvierende Britten. Er vinden tot en met zondag nog vele andere festiviteiten plaats, waaronder een jubileumlunch en een speciaal liveconcert bij Buckingham Palace, waar een aantal wereldsterren zullen optreden.

Hoewel we via vele nieuwsuitzendingen, krantenverhalen, boeken, documentaires en series al veel weten over Queen Elizabeth, behandelen we 8 weetjes die je misschien nog niet kende.


Er zijn minstens 35 landen die een munt hebben met een afbeelding van Elizabeth

Tijdens haar regeerperiode hebben er vijf verschillende afbeeldingen van Queen Elizabeth op Britse munten gestaan. Maar ze siert niet alleen het Britse pond, ook zeker 34 andere landen hebben volgens US Money Reserve een munt met een afbeelding van Elizabeth. Daaronder Canada, Zuid-Afrika, Australië, Jamaica en Nigeria.


Ze spreekt goed Frans en doet dat ook regelmatig tijdens staatsbezoeken

Queen Elizabeth kreeg thuisonderwijs toen haar vader in 1936 koning werd. Ze studeerde constitutionele geschiedenis en recht, maar leerde ook Frans, Duits en muziek. Ze bracht in 1948 voor het eerst een staatsbezoek aan Frankrijk en is er sindsdien vijf keer terug geweest voor een officieel bezoek en spreekt dan Frans met presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders. Ook sprak ze in 2015 de Franse Senaat toe.


Ze stuurde al in 1976 haar eerste e-mail

Tijdens een bezoek aan het zogeheten Royal Radar Establishment op 26 maart 1976 stuurde de Koningin voor het eerst een e-mail. Die was gericht aan het Amerikaanse ministerie van Defensie en betekende het formele begin van de Brits/Amerikaanse samenwerking aan een militaire programmeertaal.


Ze heeft veertien Britse premiers en veertien Amerikaanse presidenten meegemaakt

Koningin Elizabeth in 1984 met de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Britse premier Margareth Thatcher. Foto: EPA/Ron Bell
Koningin Elizabeth in 1984 met de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Britse premier Margareth Thatcher. Foto: EPA/Ron Bell

Koningin Elizabeth besteeg in 1952 de troon en toen was Winston Churchill premier van het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien heeft ze nog dertien andere premiers meegemaakt onder wie Margaret Thatcher, Tony Blair en nu Boris Johnson. Ook maakte ze veertien Amerikaanse presidenten mee en ontmoette hen op Lyndon Johnson na ook allemaal


Ze bezit een olifant, twee reuzenschildpadden, een jaguar en twee luiaards

De koningin heeft in de loop der jaren heel wat opmerkelijke dieren geschonken gekregen. Daaronder een olifant, twee reuzenschildpadden, een jaguar en twee luiaards die allen in de London Zoo verblijven. De olifant komt uit Kameroen en de de jaguar en de luiaards uit Brazilië.


Ze heeft geen paspoort of rijbewijs

EPA/NEIL HALL
EPA/NEIL HALL

Hoewel alle Britse paspoorten en rijbewijzen uit haar naam worden uitgegeven, hoeft ze zelf geen van beide te hebben. De koningin heeft meer dan honderd verschillende landen bezocht en rijdt ook nog altijd regelmatig zelf auto.


Ze heeft meer dan 50.000 kerstkaarten verstuurd

Koningin Elizabeth verstuurt jaarlijks zo'n zevenhonderd tot achthonderd kerstkaarten en schrijft die allemaal zelf. Daar begint ze volgens Stylecaster al in de zomer mee.

De kaarten voor politici en staatshoofden ondertekent ze met Elizabeth R, waarbij de R staat voor Regina, het Latijnse woord voor koningin. De kaarten voor vrienden ondertekent ze gewoon met Elizabeth en voor haar neefjes en nichtjes gebruikt ze de ook uit de serie The Crown bekende bijnaam Lilibeth.


Ze opende in 1973 het Sydney Opera House

Foto: EPA/Mick Tsikas
Foto: EPA/Mick Tsikas

In 1973 verrichte koningin Elizabeth de officiële opening van het nu iconische Sydney Opera House. "De menselijke geest moet soms ongebruikelijke bochten nemen om iets te creëren dat niet alleen maar nuttig of alledaags is", zei ze bij de opening van het markante gebouw.

LEES OOK: Waarom de Britse koninklijke familie soms ’the firm’ wordt genoemd – en wat het verschil is met het Koninklijk Huis als ‘instituut’