Koningin Elizabeth II had tientallen corgi’s tijdens haar zeventigjarige regeerperiode als Britse vorstin. Afgelopen donderdag overleed ze op 96-jarige leeftijd.

Op jonge leeftijd hield de Britse vorstin al van corgi’s, een Brits hondenras. In 1933 vroeg de 7-jarige Elizabeth om een ​​corgi na een bezoek aan vrienden die er een hadden. Haar vader, die later tot koning George VI zou worden gekroond, bracht haar eerste corgi-puppy niet lang daarna mee naar huis. Dit hondje heette Dookie.

Op haar 18e verjaardag, in 1944, kreeg de toenmalige prinses een Pembroke Welsh Corgi cadeau, met de naam Susan. Zij werd de stamhoudster van een lijn van koninklijke corgi’s, die de Britse vorstin zeven decennia lang zouden vergezellen. Susan leefde nog toen Elizabeth in 1952 op 25-jarige leeftijd de troon besteeg na de onverwachte dood van haar vader.

De koninklijke corgi’s die volgden, waren allemaal afstammelingen van Susan. De koningin bezat er persoonlijk meer dan dertig. De meeste van haar honden waren corgi’s, sommige dorgi’s – een kruising tussen een corgi en een teckel.

Uit een gedetailleerde stamboom van de afstammelingen van Susan, samengesteld door de BBC, blijkt dat deze hond een groot aantal nazaten had: meer dan 60 corgi's en 5 dorgi's.

De Britse koninklijke familie liet naar de buitenwereld toe weinig los over de hondencollectie, omdat dit als een privé-aangelegenheid werd beschouwd. Wel verschenen de honden vaak op foto's en figureerden ze in videobeelden. In 2016 poseerde de koningin samen met vier van haar honden voor een coververhaal van het blad Vanity Fair.

Ook traden er corgi's op in een video van de koningin op weg naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen met James Bond, gespeeld door acteur Daniel Craig. De corgi's lopen in de video aan de voeten van de koningin en Craig door de koninklijke zalen van Buckingham Palace.

De laatste corgi die persoonlijk eigendom was van koningin Elizabeth heette 'Willow'. Deze hond stierf in 2018, slechts enkele dagen voor de 92e verjaardag van de koningin.

Koningin Elizabeth was diep geraakt door de dood van Willow, de laatste van de lange rij corgi's. "Ze heeft in de loop der jaren om al haar corgi's gerouwd, maar ze is meer van streek over de dood van Willow dan van welke hond dan ook. Waarschijnlijk omdat Willow voor haar de voorliefde voor corgi’s symboliseerde die teruggaat tot haar kindertijd. Het voelt echt als het einde van een tijdperk", vertelde een bron dicht bij Buckingham Palace destijds aan de Daily Mail.

LEES OOK: Charles is niet alleen staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van 14 andere landen: een erfenis van het koloniale Britse Rijk