Koningin Elizabeth II, die afgelopen donderdag op 96-jarige leeftijd overleed, heeft langer op de troon gezeten dan welke andere Britse monarch dan ook. Het Britse vorstenhuis kent een ingewikkelde etiquette, waarbij een foutje zo is gemaakt als het gaat om de aanspreektitel van de Britse monarch. Dat gold ook voor de titels van Elizabeth.

De neiging om naar de koningin te verwijzen als “Hare Koninklijke Hoogheid” was feitelijk onjuist.

De volledige naam van de koningin Elizabeth was Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Haar volledige titel luidde: “Elizabeth II, bij de gratie van God, van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en van haar andere rijken en gebieden, koningin, hoofd van het Gemenebest, verdediger van het geloof.”

Op de officiële website van de koninklijke familie werd ze echter gewoon haar Hare Majesteit de Koningin genoemd.

De richtlijnen van het paleis gaven aan haar bij het begroeten "Majesteit" (Your Majesty) of "Mevrouw" (Ma'am) te noemen - niet "Uwe Koninklijke Hoogheid" (Your Royal Highness).

"Uwe Koninklijke Hoogheid" werd gebruikt om elk ander lid van de Britse koninklijke familie aan te spreken, behalve de koningin zelf.

Foto: Sean Gallup/ Getty Images

Vrouwelijke leden van het Britse koningshuis worden meestal "Uwe Hoogheid" (Your Highness) of "Mevrouw" (Ma'am) genoemd. Mannelijke leden van de Britse koninklijke familie worden aangeduid als "Uwe Koninklijke Hoogheid" (Your Royal Higness) of "Sir".

Net als elk ander lid van de Britse koninklijke familie is de titel van de koningin in de loop der jaren veranderd. Ze stond bekend als Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elizabeth van York totdat haar vader, George VI, koning werd in 1936 (op dat moment werd hij "Uwe Majesteit" genoemd.)

Nu haar vader niet langer de hertog van York was, werd York ook uit de titel van Elizabeth geschrapt.

Toen ze met prins Philip trouwde, werd hij de hertog van Edinburgh. Dit betekende dat de titel van Elizabeth werd veranderd in Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elizabeth, Hertogin van Edinburgh.

Dit was haar laatste titel voordat ze in 1952 Hare Majesteit de Koningin werd.

LEES OOK: Koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd “vredig” overleden – ze was de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis