David Lidstone, een kluizenaar die 27 jaar woonde in een afgelegen hut in de Amerikaanse staat New Hampshire, belandde afgelopen maand in de gevangenis

De eigenaar van het land waarop Lidstone woonde, wilde dat hij zou vertrekken.

Een techmiljardair schoot te hulp en schreef een cheque uit ter waarde van $180.000, zodat de kluizenaar een nieuw onderkomen kon zoeken.

De Amerikaan David Lidstone, een kluizenaar uit New Hampshire die bekend is staat als ‘River Dave‘, krijgt een tweede kans om zijn leven in isolement voort te zetten. Dankzij een donatie van een techmiljardair.

CEO Alexander Karp van softwarebedrijf Palantir heeft op 11 augustus een cheque uitgeschreven van 180.000 dollar voor Lidstone om een nieuwe onderkomen te vinden, nadat de hut van Lidstone was afgebrand. Dat schrijft Jodie Gedeon, een goede bekende van de kluizenaar, deze week in een post op Facebook.

Een woordvoerder van Palantir heeft de gift van Karp bevestigd, aldus de Concord Monitor. Techmiljardair Karp heeft een geschat vermogen van 2,1 miljard dollar, aldus Forbes.

Lees ook: Het geheimzinnige softwarebedrijf Palantir dekt zich in tegen ‘zwarte zwaan’ met de aankoop van $51 miljoen aan goudstaven (en kijkt ook naar bitcoin)

Gedeon heeft ook een video van Lidstone geupload, die maar liefst 27 jaar als een kluizenaar in het bos langs de Merrimack rivier heeft gewoond. In de video toont Lidstone zijn dankbaarheid voor de onverwachte weldoener.

"Meneer Karp, ik kan mijn gevoel voor wat u heeft gedaan nauwelijks onder woorden brengen. Als ik ook maar meer zeg, barst ik in huilen uit," zegt Lidstone in de video. "Dank u, dank u, dank u."

In haar post op Facebook zegt Gedeon dat de donatie Lidstone zal helpen "om weer in rust en harmonie te komen met de natuur waarvan hij zoveel houdt (Maar ik verwacht niet zo diep in het bos deze keer, zodat hij contact kan houden met oude en nieuwe vrienden, familie en de maatschappij)."

"Hoe moet ik mijn gevoel en dankbaarheid voor dit gebaar onder woorden brengen? Ik raak hevig ontroerd, als ik eraan denk," vertelde Lidstone aan de Concord Monitor. "Voor een oude houthakker die altijd heeft moeten werken, is het ongelooflijk moeilijk te bevatten dat iemand je deze hoeveelheid geld schenkt."

David Lidstone is pictured with his arm around his close friend Jodie Gideon.
Jodie Gedeon en David Lidstone, AP Photo/Steven Senne

In een interview met Associated Press (AP) op 11 augustus zei Lidstone dat hij zichzelf niet zag terugkeren in zijn kluizenaarsbestaan, na een rechtszaak waarin hij zijn standpunt verdedigde om te blijven wonen in zijn afgelegen hutje.

"Ik zie niet hoe ik weer een kluizenaar kan zijn, want de maatschappij zal het niet toestaan," aldus Lidstone.

Volgens een uitspraak van het gerechtshof van Merrimack werd Lidstone op 15 juli in hechtenis genomen vanwege zijn weigering om het land van Leonard Giles te verlaten, waar hij al 27 jaar woonde.

Lidstone beweerde dat een familielid van Giles hem ooit gezegd had dat hij op het land kon blijven, maar Giles wilde dat Lidstone vertrok, nadat hij hem op zijn landgoed ontdekt had in 2015, aldus het bericht van AP.

A photo of fire and smoke burning down David Lidstone's makeshift cabin.
De afgebrande hut van Lidstone, foto Canterbury Fire Department via AP

Terwijl Lidstone vanuit de gevangenis zijn zaak voortzette, brandde zijn onderkomen op 4 augustus tot de grond toe af. Volgens brandweercommandant Michael Gamache van Canterbury begon de brand per ongeluk bij een poging om de hut te ontmantelen.

Lidstone werd uit de gevangenis vrijgelaten, nadat hij had ingestemd met de uitspraak van de rechter en had toegezegd zijn persoonlijke bezittingen op te halen, inclusief zijn katten en kippen. Volgens de rechter zou hij na de brand geen reden meer hebben om terug te keren naar de plek waar zijn hut had gestaan, aldus het bericht van AP.

Sindsdien zijn er flinke steunacties opgezet voor Lidstone. Meer dan 270 donateurs hebben in totaal 14.300 dollar gestort om hem weer aan een woonplek te helpen.

Dit weekend vieren Lidstone en zijn kennissen de donatie van Karp met een openbaar feest bij een van zijn vrienden, schrijft de Concord Monitor. Op Facebook nodigt Gedeon techmiljardair Karp ook uit om Lidstone te ontmoeten.

LEES OOK: Het horloge van de Britse premier Boris Johnson loopt minstens 12 minuten voor, blijkt uit fotoanalyses