Het Amerikaanse softwarebedrijf Palantir, dat onder meer diensten voor data-analyse levert aan legerorganisaties, heeft voor bijna $51 miljoen aan goudstaven gekocht.

“Je moet voorbereid zijn op een toekomst met meer ‘zwarte zwanen”, zegt een directeur van het bedrijf tegen persbureau Bloomberg.

Palantir kocht de goudstaven in augustus. Die worden opgeslagen op een locatie in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse, beursgenoteerde softwarebedrijf Palantir Technologies heeft voor bijna 51 miljoen dollar (43,5 miljoen euro) aan goudstaven met een gewicht van 100 ounce (2,8 kilo) per stuk gekocht.

Dat blijk uit een vermelding bij de kwartaalresultaten van 12 augustus. Beleggingsblad Barron’s meldde dit als eerste.

Palantir werd mede opgericht door techmiljardair Peter Thiel. Het bedrijf levert onder meer software voor data-analyse aan Amerikaanse inlichtingendiensten en militaire organisaties van overheden.

“Je moet voorbereid zijn op een toekomst met meer ‘zwarte zwanen'”, zegt operationeel directeur Shyam Sankar in een toelichting tegen persbureau Bloomberg. Zwarte zwanen zijn zeer zeldzame gebeurtenissen die een enorme impact hebben als ze zich voordoen. Financiële markten gebruiken het begrip bijvoorbeeld om een plotseling onverwachte beurscrash te karakteriseren.

Lees ook: De bitcoin is niets waard en er is geen enkel bewijs dat blockchain nuttige technologie is, zegt ‘Black Swan’-auteur Nassim Taleb

Palantir kijkt naar eigen zeggen naar "alternatieve vormen van betaling" als middel om zich in te dekken tegen plotselinge economische of politieke schokken. Het bedrijf uit Denver accepteert goud in principe als betalingsmiddel van klanten.

Afgelopen mei gaf Palantir aan ook de bitcoin als betalingsmiddel te willen accepteren. Tot op heden heeft echter geen enkele klant met goud of bitcoins afgerekend, bevestigde een woordvoerder tegen Bloomberg.

Palantir kocht zijn goudstaven in augustus en slaat ze op bij een beveiligingsbedrijf in het noordoosten van de Verenigde Staten. "De onderneming kan op elk moment fysiek toegang krijgen tot de goudstaven op de opslaglocatie", aldus de schriftelijke toelichting van Palantir.

Zowel goud als de bitcoin worden genoemd als activa die zouden kunnen beschermen tegen inflatie, al is de reputatie van goud op dit gebied een stuk sterker dan die van de bitcoin.

LEES OOK: Professionele beleggers stappen uit de bitcoin en kiezen voor goud als bescherming tegen inflatie, signaleert JPMorgan