• Een ex-werknemer van Twitter werd klokkenluider en beschuldigt zijn voormalige werkgever van een reeks misdragingen.
  • Juridische experts zeggen dat de beschuldigingen van de klokkenluider een lichtpuntje bieden voor techmiljardair Elon Musk in het conflict over de overname van Twitter.
  • Twitter klaagde Musk in juli aan vanwege diens poging om zich terug te trekken uit een eerder bod om Twitter voor 44 miljard dollar over te nemen.
  • Lees ook: Musk verkoopt nog eens $7 miljard aan Tesla-aandelen voor het geval hij Twitter noodgedwongen toch moet kopen

Elon Musk heeft mogelijk nieuwe munitie in zijn juridische strijd tegen Twitter. Beweringen van een klokkenluider bij Twitter lijken de techmiljardair te kunnen helpen in de rechtszaal. Maar juridische experts vertellen Insider dat het onwaarschijnlijk is dat de nieuwe ontwikkeling heel veel zal veranderen voor Musk.

Begin dit jaar deed Musk een bod om Twitter voor 44 miljard dollar over te nemen, maar daarna maakte hij een terugtrekkende beweging omdat Twitter te veel spamaccounts zou hebben. Twitter klaagde Musk daarop aan en eist dat hij het overnamebod doorzet.

De claims van de klokkenluider bij Twitter zouden de social media-gigant er echter van kunnen overtuigen om in te stemmen met een grote schikking met Musk, die onder meer topman is van autofabrikant Tesla, in plaats van hem te dwingen het bedrijf volledig te kopen.

Voormalig Twitter-werknemer en IT-security expert Peiter Zatko schreef een 84 pagina’s tellend document en speelde dit door aan de krant The Washington Post. In het document beschuldigt Zatko het bedrijf van algemeen wanbeheer, “liegen” tegen Musk over spamaccounts en slechte beveiligingspraktijken.

Een woordvoerder van Twitter vertelde Insider dat de beschuldigingen "veel onnauwkeurigheden" bevatten en dat Zatko werd ontslagen vanwege "ineffectief leiderschap en slechte prestaties".

Juridische experts vertellen Insider dat de klacht van Zatko precies in de juridische strategie van Musk past. Zatko beschuldigt zijn voormalige werkgever van dingen waar Musk ook over heeft geklaagd.

Maar of de rechtbank in Delaware, die belast is met de rechtszaak van Twitter tegen Musk, de beschuldigingen van Zatko serieus zal nemen, is een heel andere zaak.

Nadat Twitter in juli een aanklacht indiende over de poging van Musk om zich terug te trekken uit de overnamedeal van 44 miljard dollar, beschuldigde Musk Twitter van een "plan" om investeerders te misleiden over de vooruitzichten van het bedrijf. Twitter beschouwt dat als een afleidingsmanoeuvre van Musk om onder de overnamedeal uit te komen.

"Het is zeker niet handig voor Twitter dat een voormalige werknemer nu dit soort claims indient - en ze verhogen het risico voor Twitter in algemene zin", vertelt Matthew Schettenhelm, analist bij Bloomberg Intelligence, aan Insider. "Maar als je in de details duikt, geven ze mij geen reden om te denken dat Musk een voordeel heeft in de Delaware-zaak."

De klokkenluider zal Musk waarschijnlijk niet helpen een regelrechte overwinning te scoren

Andrew Kelly/Reuters

"Ik denk niet dat dit de uitkomst van de rechtszaak zal veranderen. Maar de kans neemt wel toe dat Twitter akkoord gaat met een grote schikking, in plaats van tot het uiterste te gaan door Musk te dwingen het bedrijf te kopen", vertelt Erik Gordon, een hoogleraar aan de Universiteit van Michigan's Ross Business School, aan Insider.

De rechter in de rechtszaak, Kathaleen St. J. McCormick, zal waarschijnlijk open staan voor het idee om Zatko's getuigenis op te nemen in de zaak. Toch zal het juridische team van Musk aan de slag moeten om de geloofwaardigheid van diens beweringen te onderbouwen, zeggen verschillende experts.

"De beweringen van Zatko kunnen de aantijgingen van Musk ondersteunen en duidelijkheid verschaffen. Maar totdat die beweringen zijn onderbouwd en bewezen, zijn het slechts beweringen", vertelt advocaat Paul Marino van de firma Sadis en Goldberg aan Insider. "Het is onduidelijk of Musk in staat zal zijn om die beweringen te bewijzen."

Twitter zal de beschuldigingen van Zatko waarschijnlijk bagatelliseren en proberen hem helemaal buiten de zaak te houden, vertelt Nancy DePodesta van advocatenkantoor Saul Ewing Arnstein & Lehr aan Insider. "Waarschijnlijk zal Twitter proberen om Zatko in diskrediet te brengen als een ontevreden ex-werknemer die werd ontslagen en wraak wil nemen", aldus DePodesta.

Elon Musk reageerde niet op een verzoek om commentaar van Insider, maar heeft op Twitter wel verwezen naar de beschuldigingen van Zatko. Alex Spiro, de advocaat van Musk in de rechtszaak tegen Twitter, vertelde The Washington Post dat "we al een verzoek hebben neergelegd voor de heer Zatko. We vonden zijn vertrek en dat van andere belangrijke werknemers merkwaardig, in het licht van wat we zijn tegengekomen."

LEES OOK: Elon Musk wil Twitter nog steeds overnemen, als het bewijs levert voor het aantal echte accounts