Om ‘onhoudbare drukte’ te voorkomen is KLM na een oproep van Schiphol begonnen met het schrappen van vluchten. Reizigers die zaterdag zouden vertrekken kregen vrijdagavond laat de mededeling dat hun reis niet door zou gaan.

Zaterdag gaan 34 vluchten niet door, voor zondag en maandag zoekt KLM nog uit hoeveel reizen worden getroffen.

Schiphol hoopt dat minder vertrekkende passagiers ervoor zorgen dat de luchthaven net wat lucht krijgt. De vliegtuigen vertrekken overigens wel, maar dan leeg om klanten op bestemming op te halen.

De luchthaven maakte vrijdag bekend dat tot eind oktober dagelijks 9.250 passagiers minder van het vliegveld mogen vertrekken dan eerder aangegeven. Deze ingreep is nodig omdat er te weinig beveiligers zijn voor de veiligheidscontrole.

Hetzelfde probleem dwong Schiphol eerder ook al om het aantal passagiers dat vanaf de luchthaven vertrekt te beperken. Ook daarvoor annuleerde KLM vluchten, waar de nu getroffen vluchten bovenop komen.

Lees ook: Schiphol beperkt ook in september en oktober het maximumaantal reizigers: problemen tijdens herfstvakantie

KLM is naar eigen zeggen "zeer ontstemd" dat Schiphol pas vrijdag bekendmaakte het aantal opstappende passagiers op zaterdag, zondag en maandag niet aan te kunnen. Hierdoor was er maar weinig tijd om voorbereidingen te treffen die de pijn bij reizigers konden verzachten. 

"Schiphol heeft ons gevraagd het aantal opstappende passagiers te beperken. Dat is een ontzettend vervelend verzoek, omdat we al tien tot twintig vluchten per dag moeten annuleren en dit komt daar bovenop", zegt een woordvoerster van KLM. "Maar zo voldoen we aan het verzoek om opstappende passagiers te beperken, worden wachtrijen bij security korter, kunnen terugkerende passagiers gewoon reizen en verlichten we de druk op de operatie."

KLM zegt de geannuleerde reizen om te boeken, maar kan niet garanderen dat de vervangende vlucht op dezelfde dag vertrekt. Klanten die extra kosten maken door de ingreep "worden op de gebruikelijke manier gecompenseerd", schrijft de luchtvaartmaatschappij.

LEES OOK: Schiphol wil voor ruim €1 miljard alsnog nieuwe terminal bouwen