• Enkele tientallen winkeliers in het Drentse Klazienaveen hebben dinsdagochtend korte tijd hun zaken geopend.
  • Ze protesteerden daarmee tegen het coronabeleid van het kabinet.
  • Na een waarschuwing van de gemeente Emmen sloten ze weer.

Enkele tientallen winkeliers in het Drentse Klazienaveen hebben dinsdagochtend korte tijd hun zaken geopend, uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet.

Onder andere modewinkels, een sportwinkel en de lokale Bruna waren zo’n anderhalf uur als vanouds geopend. Winkelend publiek steunde de actie.

De winkels openden hun deuren om 09.00 uur. Na een waarschuwing van de gemeente Emmen rond 10.15 uur sloten ze weer.

“Iedereen heeft netjes geluisterd naar de oproep om op tijd dicht te gaan”, zegt voorzitter Harrie van der Velde van de winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum.

Vanaf woensdag mogen winkels klanten ontvangen op afspraak, maar dat heeft volgens de ondernemers weinig zin. "We mogen twee mensen tegelijk per verdieping binnenlaten", aldus Van der Velde. "In mijn winkel van 700 vierkante meter maakt dat niet veel verschil."

Ook volgens Harry Omlo, franchiseondernemer van boekenketen Bruna in het centrum, hebben de winkeliers het zwaar. "Mijn schappen liggen nog vol met onverkochte kerstedities van tijdschriften. Er moet nu echt iets gebeuren."

Inwoners steunen de winkeliers

Ondanks de korte duur zijn de ondernemers tevreden over de actie. Omlo: "We wilden een statement maken en dat is gelukt. We hoeven ook echt geen revolutie. Wat ons betreft is de politiek nu aan zet."

Ook Van der Velde zegt dat de winkeliers een punt hebben kunnen maken. "We hebben er veel aandacht voor gekregen. Het kleine Klazienaveen is vandaag landelijk te horen geweest."

Winkelend publiek in het Drentse Klazienaveen. Foto: ANP/Vincent Jannink
Winkelend publiek in het Drentse Klazienaveen. Foto: ANP/Vincent Jannink

Inwoner Ritze Venema steunde de winkeliers dinsdag "voor honderd procent". Met zijn twee honden stond hij voor een modezaak te wachten op zijn winkelende vrouw. "Ze shopt niet graag online. Ze wil kleding kunnen passen en uitproberen."

Andrea Venema is weliswaar niet geslaagd, toch vond ze het heerlijk weer even tussen de broeken en truien te kunnen neuzen. "Maar we deden het vooral om de winkeliers te steunen."

Winkeliers hielden zich aan de coronaregels

De ondernemers in het centrum wezen mensen op het houden van 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en het desinfecteren van de handen bij binnenkomst. Ook hadden ze voor straatcoaches en beveiligers gezorgd, om het publiek te begeleiden in de straten van het centrum.

Twee winkelende vriendinnen uit Emmen vonden het dan ook belachelijk dat de winkels niet gewoon open mogen. "Het kan gewoon veilig, zoals je ziet."

De gemeente Emmen laat weten "veel begrip" te hebben voor de actie van de ondernemers. "Maar ik kan de winkeliers in Klazienaveen niet meer toestaan dan ondernemers in andere plaatsen", aldus burgemeester Eric van Oosterhout. Daarom heeft hij hen verzocht snel weer te sluiten.

Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld.

Brancheorganisatie toont begrip voor wilde actie

De actie van de winkeliers kan op begrip rekenen van INretail. De brancheorganisatie zegt de wilde actie niet te promoten. "Maar we begrijpen het wel", aldus een zegsman.

"Dit krijg je als je met beleid er niet voor zorgt dat winkelbedrijven uit de voeten kunnen", legt de INretail-zegsman uit. Voor veel winkelbedrijven biedt de in hun ogen recente summiere versoepeling van de maatregelen geen soelaas.

 Een winkelier in Klazienaveen staat media te woord na het openen van de deuren voor het publiek. Foto: ANP/Vincent Jannink
Een winkelier in Klazienaveen staat media te woord na het openen van de deuren voor het publiek. Foto: ANP/Vincent Jannink

Niet-essentiële winkels zijn al tweeënhalve maand op slot. Veel ondernemers voelen een "enorme omzetpijn" en kampen behalve met financiële problemen ook met mentale kwesties. Volgens INretail heeft de winkelbranche eerder acht maanden lang aangetoond dat de winkels in coronatijd veilig open kunnen.

Volgens de brancheorganisatie was 0,7 procent van het aantal coronabesmettingen te herleiden naar winkelgedrag van consumenten.

Opening afdwingen via een kort geding

INretail probeert de heropening van winkels in Nederland af te dwingen via de rechter in Den Haag. In de zaak verwijst de branche naar de eerder naar buiten gekomen routekaart van het kabinet zelf.

De keuze van het kabinet voor de winkelsluiting half december, was een extra verzwarende maatregel die hoorde bij het scenario ‘zeer ernstig’, legt de woordvoerder andermaal uit. Daarvan zou nu geen sprake meer zijn.

Ook vinden de winkeliers dat de overheid niet goed heeft nagedacht over alternatieven. De onlangs aangekondigde mogelijkheid voor winkelen op afspraak zou in de praktijk amper werkbaar zijn, omdat de overheid per verdieping maar twee bezoekers tegelijk toelaat. Daarbij is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met tuincentra, die vaak alleen een begane grond hebben maar wel een heel groot oppervlak beslaan.

Het kort geding dient op 26 maart.

Lees meer over de coronacrisis: