• Horecaondernemers in Breda en Amsterdam hebben hun terras geopend uit protest tegen de lockdownmaatregelen.
  • Na een half uur werden de tafels en stoelen weer opgeborgen na waarschuwingen van handhavers.
  • Elders kozen horecaondernemers voor een ludiek protest, zoals paspoppen of opblaaspoppen op het terras.

Op diverse plekken in Nederland hebben horecaondernemers dinsdag hun terras enige tijd geopend. Op een aantal locaties zijn mensen er ook voorzien van een hapje en een drankje.

De actie was opgezet door ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar werd korte tijd daarna beëindigd nadat waarschuwingen werden uitgedeeld door politie en handhavers.

Het zwaartepunt van actie waarmee werd geprotesteerd tegen de coronasluiting van de horeca lag in Breda. Op diverse plekken in de stad zetten kroegeigenaren even na 12.00 uur hun tafels en stoelen buiten, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar.

De terrassen stroomden snel vol en er werd de nodige koffie en bier geschonken.

Volle terrassen op de Ginnekenmarkt in Breda tijdens een landelijke protestactie. Foto: ANP/Marco de Swart
Volle terrassen op de Ginnekenmarkt in Breda tijdens een landelijke protestactie. Foto: ANP/Marco de Swart

Na ongeveer een half uur sloten de terrassen, omdat gemeenten dreigden met het opleggen van een coronaboete. Die bedraagt ongeveer 4.000 euro.

Johan de Vos, woordvoerder van de groep afdelingen van KHN, opende ook het terras bij zijn eigen kroeg Boerke Verschuren in Breda. Ook het naastgelegen café Moeke deed mee.

Nadat De Vos werd aangesproken door agenten en handhavers, sloot hij het terras. "We hebben een statement afgegeven en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan", zei De Vos.

De horecaondernemer verkeerde in het ongewisse of hij alsnog een boete tegemoet kan zien. Een woordvoerster van de gemeente Breda laat desgevraagd weten dat het "vooralsnog bij een waarschuwing blijft". Er was al een crowdfundingsactie gestart om een eventuele boete te betalen. De teller staat op meer dan 6.500 euro.

Horeca-ondernemer Johan de Vos bij zijn café Boerke Verschuren. Foto: ANP/Marco de Swart
Horeca-ondernemer Johan de Vos bij zijn café Boerke Verschuren. Foto: ANP/Marco de Swart

De gevel en het terras van De Vos' café werden de afgelopen nacht besmeurd met ketchup. Ook hebben onbekenden posters met de tekst 'Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden' aangebracht.

Die 'tegenactie' was voor de ondernemer geen reden het terras binnen te houden. "Toen ik vanmorgen bij mijn zaak aankwam, trof ik het zo aan. Het is treurig dat we op zo'n erg punt zijn gekomen dat dit gebeurt", aldus De Vos.

Ludieke protesten tegen het coronabeleid

Niet alleen in Breda gingen terrassen open. Ook in onder meer Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Arnhem werden stoelen en tafels buitengezet.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwde horecaondernemers dat er wordt opgetreden. Dinsdagochtend gebeurde dat bij café Del Mondo op de Nieuwmarkt, waar mensen genoten van een drankje op het terras. De uitbater sloot daarop de zaak.

Elders voerden horecaondernemers op ludieke wijze actie. Zo zette de eigenaar van restaurant Schoonoord in Oosterbeek etalagepoppen op het terras.

Etalagepoppen hebben een plek gekregen op het terras van restaurant Schoonoord in Oosterbeek als ludiek protest tegen de aanhoudende sluiting van de horeca. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Etalagepoppen hebben een plek gekregen op het terras van restaurant Schoonoord in Oosterbeek als ludiek protest tegen de aanhoudende sluiting van de horeca. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Ondernemer Peter Bender van café De Ooievaar in Rotterdam-Delfshaven plaatste opblaaspoppen op zijn terras.

"Ik wil duidelijk maken dat het vijf voor twaalf is. Dit moet gebeuren", zegt hij tegen RTV Rijnmond. "Eerlijk gezegd moet het niet nog twee of drie maanden duren, dan ben ik er klaar mee. Dan gaat de Ooievaar dicht. Ik zie het niet meer zitten."

In het Drentse Klazienaveen openden enkele tientallen winkels de deuren uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Na ongeveer anderhalf uur sloten de winkeliers de deuren weer na een waarschuwing van de gemeente.

Lees meer over de coronacrisis: