• De Delftse startup Kitepower heeft 3 miljoen euro opgehaald.
  • Het bedrijf ontwikkelt een innovatief systeem met vliegers om windenergie om te zetten in elektriciteit.
  • Het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer investeren elk 1 miljoen euro.

De Delftse startup Kitepower heeft 3 miljoen euro opgehaald om zijn windenergiesystemen verder te ontwikkelen. Het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer investeren elk 1 miljoen euro in het bedrijf dat energie opwekt met vliegers.

Kitepower is een spin-off van een onderzoeksgroep van de TU Delft en werd in 2016 opgericht door CEO Johannes Peschel en universitair hoofddocent Roland Schmehl.

Het bedrijf zet vol in op “airborne wind energy”, een innovatieve vorm van duurzame energie die volgens Kitepower de CO2-uitstoot van dieselafhankelijke sectoren drastisch kan verminderen en bijzonder geschikt is voor afgelegen locaties zoals eilanden en plattelandsdorpen.

Om energie op te wekken trekt een vlieger aan de kabel waarmee hij is verbonden met het grondstation. Die zet die mechanische energie om in elektrische energie die naar het stroomnet gaat. Er is inmiddels een vlieger ontwikkeld die 100 kilowatt kan leveren, de Kitepower Falcon 100kW AWES.

Topman Johannes Peschel heeft grote ambities met de nieuwe investering van 3 miljoen euro: “Deze investering geeft onze mogelijkheden om ons systeem en onze organisatie verder te ontwikkelen een enorme boost. Dankzij de combinatie van gebruiksgemak en hoger rendement heeft onze technologie het potentieel om wereldwijd de markt voor duurzame energie te ontwrichten.”

CEO Johannes Peschel van Kitepower.
CEO Johannes Peschel van Kitepower.

Volgens Kitepower is de Falcon eenvoudig te vervoeren en te installeren en zijn de materiaalkosten tot wel 90 procent lager dan bij conventionele windmolens met een vergelijkbaar rendement.

Het systeem vraagt relatief weinig ruimte en benut de hogere en meer constante windsnelheden op grote hoogten. Het windenergiesysteem levert gemiddeld 75 procent van de tijd dat het in bedrijf is stroom.

Met de miljoeneninvestering kan Kitepower de ontwikkeling en de marktintroductie van de innovatieve technologie versnellen.

Lees meer over ambitieuze startups: