• De 20-jarige Kevin Truong heeft sinds zijn vijfde last van een groeistoornis, net als zijn moeder en zus.
  • Truong studeert momenteel aan de Universiteit van Californië in Berkeley.
  • In een viraal gegane LinkedIn-post laat hij weten dat hij voor investeringsbank Credit Suisse gaat werken.

Bij de nu 20-jarige Kevin Truong werd op zijn vijfde een groeistoornis vastgesteld. Zijn moeder en zus kampen met dezelfde groeistoornis.

“Ik ben heel wat gepest en mensen vragen me vaak waarom ik zoveel kleiner ben dan zij”, vertelde Truong onlangs tegen Insider. “Ik had het behoorlijk moeilijk met andere kinderen op school toen ik nog jong was, zowel op fysiek als sociaal gebied.”

Truong is van bescheiden afkomst. Zijn ouders zijn Vietnamese immigranten. Zijn moeder geeft nooit echt gewerkt en zijn vader is tuinman. Vakanties waren nooit aan de orde en hij vloog pas voor het eerst toen hij deelnam aan een diversiteitsprogramma op de middelbare school.

Hij studeert nu Business aan de Universiteit van Californië in Berkeley met dank aan een beurs van zo’n 30.000 dollar per jaar.

Op Berkeley maakte Truong ook kennis met Wall Street, vanwege zijn deelname aan het door studenten gerunde investeringsfonds Capital Investments. Aan het eind van zijn eerste semester begon hij stageverzoeken in te dienen bij een aantal banken op Wall Street.

Er was maar een bank die reageerde en hem uitnodigde voor een gesprek: Credit Suisse. Truong was vastbesloten om die kans met beide handen aan te grijpen.

De weg naar Wall Street

Met dank aan een diversiteitsprogramma bij Credit Suisse kon Truong uiteindelijk twee stages lopen bij de bank. Aan het eind van zijn tweede stage afgelopen zomer kreeg hij het aanbod om na zijn afstuderen aan Berkeley aan de slag te gaan bij de afdeling technologie-investeringen van de bank.

Hij maakte dat nieuws eerder deze maand bekend in een viraal gegane post op LinkedIn. Daar waren half september al meer dan 66.000 reacties op gekomen, voornamelijk duimpjes omhoog, hartjes en applaus.

"Toen ik drie jaar geleden naar Californië kwam, wist ik niet of iemand als ik van eenvoudige afkomst en zonder contacten en ervaring in de zakenwereld het zou kunnen maken in een wereld de gedomineerd lijkt te worden studenten met uitgebreide netwerken en duizelingwekkende cv's", schreef hij.

"Vandaag ben ik blij te kunnen zeggen dat ik ernaast zat."

Voor mensen met een beperking kan het moeilijk zijn een goede baan te vinden

Mensen met een beperking worden in sommige sectoren nog altijd achtergesteld.

In de VS had in 2020 maar iets minder dan 18 procent van de mensen met een beperking een baan, net iets minder dan een jaar daarvoor, blijkt uit gegevens van het Bureau of Labor Statistics. Mensen met een beperking werken volgens de BLS vaker in dienstverlenende beroepen en ongeveer een derde van hen werkt in deeltijd.

Dat is op het weinig diverse Wall Street niet anders. Er is maar een vrouwelijke gehandicapte broker actief op de New York Stock Exchange, zo meldde CNBC eerder deze maand.

"Ik heb nog niemand in de financiële sector ontmoet die ook een groeistoornis heeft", zegt Truong. "We zijn absoluut nog steeds een enorme minderheid."

Truong hoopt uiteindelijk actief te worden op het gebied van impact investing. Door te investeren in sociale ondernemingen en projecten kan hij voortborduren op zijn werk voor de stichting Matriculate, die studenten uit de lagere sociale klassen ondersteunt.

Als Truong na zijn afstuderen bij Credit Suisse aan de slag gaat zal hij een startsalaris van 100.000 dollar gaan verdienen, exclusief bonussen. Hij houdt van reizen en zou graag een bezoek brengen aan Vietnam, het geboorteland van zijn ouders.

"Ik weet dat mijn zus altijd al heel graag naar Hawaii wil", voegt hij daar aan toe. "Ik hoop haar daar ergens in de komende jaren mee naar toe te kunnen nemen."

Maar Truong volgt nu een ander pad: zijn reis naar Wall Street. Hij is er vast van overtuigd dat hij alle hindernissen die hij tegen mocht komen zal overwinnen.

Lees hier meer opmerkelijke carrière-verhalen: